Duitse onderzoekers ontwikkelden een slimme schroef waarmee technici de stabiliteit van een schroefverbinding op elk moment en op afstand kunnen controleren.
Schroeven zijn gemaakt om vast te zitten. Maar onder invloed van temperatuurschommelingen of trillingen komen ze soms toch los. Je wil niet in het vliegtuig of de lift stappen waar een paar cruciale schroeven net dan loslaten.
Gelukkig wordt de stabiliteit van dit soort ‘levensnoodzakelijke’ schroefverbindingen regelmatig gecontroleerd. Inspecties gebeuren nu manueel, wat veel tijd kost. Onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen in Duitsland ontwikkelden daarom een technologie waarmee technici de stabiliteit van een schroefverbinding op elk moment en op afstand kunnen controleren. De schroeven kunnen dienstdoen in bijvoorbeeld kranen, steigers, bruggen of windturbines.
De slimme schroef bevat een sluitring die uitgerust is met drie drukgevoelige sensors. Wanneer de schroef spanning verliest, wordt dat via een radioverbinding aan een basisstation gemeld. Dat station kan zich aan de rand van bijvoorbeeld een windmolenpark bevinden, op enkele honderden meters of zelfs op kilometers afstand van de schroef. Eén basisstation kan meer dan honderdduizend sensors tegelijk monitoren.
De schroef voorziet zichzelf van energie. Een thermo-elektrische generator binnenin oogst daarvoor elektriciteit uit de minieme temperatuurverschillen tussen de schroefkop en de omgeving. De onderzoekers beveiligden de communicatie tussen de schroeven en het basisstation door gecodeerde data te gebruiken. Zo willen ze vermijden dat hackers het systeem saboteren.
Wanneer de slimme schroeven ook in de betere doe-het-zelver beschikbaar zullen zijn, konden de onderzoekers nog niet vertellen.