Intelligente software herkent via geluidsgolven of iemand in de omgeving zit, staat, wandelt of valt.
Een nieuw audiosurveillancesysteem gebruikt geluid en artificiële intelligentie om zich een beeld te vormen van de omgeving. Vier luidsprekers zenden geluidsgolven van 40 kilohertz – onhoorbaar voor het menselijke oor – uit. Vervolgens vangen 256 kleine microfoons de weerkaatste geluidsgolven terug op. Die golven worden gevoed aan artificiële intelligentie, die een beeld maakt van de ruimte waarin het systeem staat opgesteld. Op die manier kan je automatisch menselijke activiteiten herkennen en er gepast op reageren.
Het systeem is een idee van Chinese onderzoekers, die er veelbelovende toepassingen in zien. Wellicht de meest voor de hand liggende is toezicht houden in uitgaansbuurten. Een systeem dat automatisch agressie of overlast herkent, kan uit zichzelf de politie waarschuwen. Het is ook nuttig in intelligente woningen. Daar kan het dienen voor brandpreventie of om patiënten in ziekenhuiskamers te monitoren. Tot vandaag gebeurt zulke monitoring met een camera die beeld registreert. Daarmee loop je altijd tegen dezelfde muur aan: privacy. Die muur valt als je zonder beeld werkt, en dus enkel met geluid.
De Chinezen haalden hun mosterd bij vleermuizen. Die zenden ultrasone geluiden uit die op een prooi weerkaatsen en ze vervolgens weer opgevangen. Zo schat een vleermuis de afstand tot zijn prooi en omgeving in en vliegt hij moeiteloos door een donkere ruimte.
De onderzoekers voerden al enkele eerste tests uit, met succes. In de testopstelling kon het systeem met 97,5 procent nauwkeurigheid bepalen wanneer een persoon zit, staat, wandelt of valt. Het grote voordeel van het systeem is dat het beweging herkent zonder dat de privacy van de aanwezigen geschonden wordt.