Wanneer robots en mensen samenwerken, gaat daar vaak een lange training aan vooraf. Kan het ook zonder voorbereiding? Ja, blijkt uit een prestigieuze ingenieurswedstrijd. Het is voor roboticus Bram Vanderborght (VU Brussel) hét inzicht van 2022.
We kunnen robots naar gevaarlijke of moeilijk bereikbare plekken sturen om taken te volbrengen. Hun intelligentie is helaas vaak onvoldoende om die verscheidenheid in opdrachten aan te kunnen. Mensen kunnen de robot een handje helpen, wat tele-operatie wordt genoemd. Via 3D-visie en hendeltjes bedienen chirurgen bijvoorbeeld al lang operatierobots om in het menselijk lichaam te opereren. Maar daarvoor is een lange training vereist.
Kan een willekeurig jurylid met minimale voorbereiding in het lichaam van een robot kruipen en succesvol opdrachten uitvoeren? Dat was dit jaar de opdracht van XPrize, een organisatie die radicale doorbraken wenst te bekomen in het belang van de mensheid door prestigieuze wedstrijden op te zetten. Zo zat er tien miljoen dollar in de prijzenpot van de ANA Avatar XPrize om een multifunctioneel avatarsysteem te ontwikkelen dat menselijke vaardigheden en ervaringen naadloos naar de robot transporteert. De eindoverwinning ging naar het Duitse team NimbRo, voor Frankrijk en de Verenigde Staten. Het Nederlandse team werd geteisterd door netwerkproblemen, anders hadden ze waarschijnlijk ook een topplaats behaald. Het geeft aan dat Europa heel wat te bieden heeft op het vlak van robotica.