Waar blijven de robots die uiteenlopende taken uitvoeren en op een mens lijken? Ze zijn hier al, of dat werd in het afgelopen jaar toch opvallend vaak geclaimd.
Ken je Figure, Digit, Eve, Optimus, Apollo, Cyber One, Neo of Phoenix al? Het zijn allemaal menselijke of humanoïde robots die voorgesteld zijn in 2023 of waarrond een nieuw bedrijf werd voorgesteld. De meeste robots zijn goed in een heel specifieke taak: vraag aan je stofzuigrobot niet om het gras te maaien, laat staan de afwasmachine in te laden. De droom is natuurlijk een robot die heel wat taken aankan, of een “general-purpose” robot. Vermits onze omgeving geoptimaliseerd is voor mensen, is de machine om in dezelfde omgeving en werktuigen te gebruiken waarschijnlijk een robot met dezelfde functionaliteiten.
Er worden momenteel veel verwachtingen rond gecreëerd, ze staan dan ook aan het toppunt in de Gartner Hype Cycle. Elon Musk ziet zijn Tesla bot Optimus zelfs belangrijker worden dan zijn auto’s. Hij is niet de enige die de opportuniteiten ziet wat de vele nieuwe bedrijven verklaart, want in heel wat industrieën zijn er grote arbeidstekorten. Bovendien, wie wil niet zo’n robot thuis?
Succesverhalen gaan echter ingeruild worden door desillusie om dan verder naar winstgevende activiteiten te leiden zoals we nu zien met de zelfrijdende wagens die nog niet hun verwachtingen kunnen inlossen. Dat weerhoudt Agility Robotics met hun Digit robot niet om de eerste humanoïde robot fabriek in te richten in de VS. Bedoeling is dat hun RoboFab 10.000 tweebenige robots per jaar gaat bouwen. Dit om bijvoorbeeld Amazon en andere gigantische bedrijven te helpen met gevaarlijk sjouwen, tillen en verplaatsen. China wil in 2025 hun eerste fabriek bouwen en bedrijven als Dyson, Meta, Google werken in het geheim ijverig voort.