Naarmate systemen efficiënter worden, worden ze veel meer gebruikt, waardoor het totale energieverbruik alsnog stijgt. Wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers stelde in 2024 vast dat die paradox ook geldt voor artificiële intelligentie.
In december 2024 werd de eerste internationale workshop over koolstofarme computertechnieken gehouden (LOCO 2024). Dit was een initiatief van Professor Wim Vanderbauwhede. Hij behaalde zijn doctoraat in elektrotechniek aan de UGent en doceert al twintig jaar computerwetenschappen aan de Universiteit van Glasgow. De workshop bracht computerwetenschappers samen met onderzoekers uit andere domeinen om nieuwe inzichten te delen over de duurzaamheid van computersystemen.
Een terugkerend thema was de paradox van Jevons: naarmate systemen efficiënter worden, worden ze veel meer gebruikt, waardoor het totale energieverbruik alsnog stijgt. Generatieve AI-toepassingen zijn hier een voorbeeld van: GPUs maken de vereiste berekeningen efficiënt, maar hierdoor worden er nu kolossaal veel meer GPUs gefabriceerd en gebruikt. Er waren bijdragen die gingen over de milieu-impact van de fabricage van chips en het meten van het energieverbruik van berekeningen.
Ook mogelijke oplossingen kwamen aan bod, zoals het verplaatsen van berekeningen naar andere datacentra of een later moment, naargelang waar en wanneer de elektriciteitsproductie het groenst is, en het slim afschakelen van servers als ze niet in gebruik zijn. Om ook de milieu-impact van de workshop zelf te beperken werd deze uiteraard hybride gehouden, met deelnemers ter plaatse en online.