Wassen, weggooien of composteren?
19 juli 2015 door MRHet is een terugkerend dilemma. Dat zal voorlopig zo blijven, want door de snelle, gelijktijdige ontwikkelingen binnen de luierwereld zelf én bij de afvalverwerking verandert de afweging haast met de dag.
Per kind worden in vier luierjaren tijd gemiddeld 5.000 tot 6.000 wegwerpluiers gebruikt tegen maar 170 wasbare luiers. Maar wat betekent dat verschil nu echt voor het milieu? Talloze (vaak zwaar verouderde) cijfers circuleren hierover op internet.
Bij ons belanden wegwerpluiers niet nutteloos op het stort, maar worden verbrand, grotendeels met terugwinning en hergebruik van energie. Zogenaamd ‘composteerbare’ wegwerpluiers zijn dat meer gedeeltelijk en zouden geen toelaatbare compost opleveren. Echt slimme en economisch haalbare recycling is (nabije) toekomstmuziek.
Maar de allergrootste verschillen tussen luiertypen zitten aan de productiekant. In Nederland kijkt MilieuCentraal naar de klimaateffecten en watergebruik, alsmede ruimtebeslag en benodigde bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld voor katoenteelt). Volgens MilieuCentraal komt, zo bezien, de hergebruikluier tot anderhalf keer milieuvriendelijker uit.
Probleem is echter dat de modernste luiers steeds minder pulp bevatten. MilieuCentraal heeft daarmee nog geen rekening gehouden, maar dit gegeven zet ondertussen alle cijfers op hun kop. Daarbij komt dat je voor ‘echt duurzame’ luiers ook moet kijken naar andere aspecten. Zoals de arbeidsomstandigheden bij de productie en de kantoenteelt. In Centraal-Azië, m.n. Uzbekistan, bijvoorbeeld, gaat katoen nog altijd gepaard met kinder- en slavenarbeid, zo onthulde Human Rights Watch in 2013. Katoen op zich is dus alles behalve zaligmakend.
Meer lezen? OneWorld magazine onderzocht wasbare luiers.
Het luierproject van Eos Magazine kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.