Wetenschappelijke ‘gaydar’

11 september 2017 door MV

Artificiële intelligentie kan, op basis van foto’s van het gezicht, iemands geaardheid beter inschatten dan het mensenoog. Een sterke onderbouwing voor de theorie dat geaardheid is aangeboren, maar misbruik van de technologie ligt op de loer.

Misbruik

"De resultaten vormen een sterke onderbouwing voor de theorie dat hormonen voor de geboorte de seksuele oriëntatie bepalen"

Tijdens het experiment kreeg de computer 35.326 gezichten te zien, die hij moest indelen op basis van de geaardheid. 81 procent van de mannen en 74 procent van de vrouwen werden juist ingeschat.

Met die scores deed de machine het een stuk beter dan de menselijke proefpersonen, die het in respectievelijk 61 procent en 54 procent van de gevallen bij het rechte eind hadden. ‘Een gezicht bevat veel meer informatie over de seksuele oriëntatie dan onze hersenen kunnen waarnemen en interpreteren’, besluiten de onderzoekers van de Stanford Graduate School of Business.

Uit de studie blijkt dat het gezicht van homoseksuelen gekenmerkt wordt door ‘gender-atypische’ eigenschappen, uitdrukkingen en verzorgingsstijlen. Bij homoseksuele mannen gaat het bijvoorbeeld om smallere kaken, een langere neus en een groter voorhoofd, bij vrouwen om bredere kaken en een smaller voorhoofd.

De resultaten vormen een sterke onderbouwing voor de theorie dat hormonen voor de geboorte de seksuele oriëntatie bepalen. Vrije keuze en opvoeding hebben er wellicht weinig mee te maken.

De onderzoekers drukken ook hun bezorgdheid uit rond eventueel misbruik van de technologie. De miljoenen afbeeldingen op Facebook zouden immers gebruikt kunnen worden om iemands geaardheid te bepalen, buiten diens weten om. Het is niet moeilijk om te denken aan voorbeelden van misbruik. Dat kan gaan van tieners die zichzelf en elkaar analyseren tot regeringen die de technologie aanwenden om LGBT’s op te sporen en te vervolgen.

Te veel info voor de hersenen

Langere neus