Zandkorrel-sleutel verraadt namaak
02 februari 2018 door MVSDeense nanofysici ontwikkelden een ingewikkelde en willekeurige manier om unieke spullen van namaak te onderscheiden.
Bedrijven lijden economische verliezen doordat hun spullen worden nagemaakt. De namakers trekken zich niks aan van patenten, of van de risico’s die mensen lopen door nepmedicijnen online te bestellen. Om dit te voorkomen bedachten Deense wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen een systeem met zandkorrels.
De chemici verdeelden een grote emmer zand in drie willekeurige hopen. Daarna mengden ze in elke hoop zand een zeldzame chemisch element: europium in de eerste hoop, terbium in de tweede en dysprosium in de derde.
De elementen lichten op als ze aan een specifieke lichtgolflengte worden blootgesteld. Ze binden zich ook aan de zandkorrels, waardoor die de oplichtende eigenschap overnemen. De onderzoekers mengden de drie hopen zand, elk met hun eigen element en bijhorende golflengte, terug in de grote emmer dooreen.
Een product versleutelen gaat als volgt: een stuk ‘plakband’ trekt duizenden gekleurde zandkorrels uit de emmer en wordt aan het product bevestigd. Het unieke patroon, dat slechts een paar millimeters groot is, kan je in leer impregneren, verwerken in glas, of in metaal malen. Doordat de zandkorrels zo klein zijn, kan je ze niet verwijderen en herschikken in een ander patroon.
Nadat de producent een product uitrust met de willekeurig gegeneerde sleutel, wordt het patroon gefotografeerd op de individuele golflengtes van de drie chemische elementen. De drie foto’s worden dan gecombineerd in één afbeelding die wordt opgeslagen in de database van de producent.
Als bijvoorbeeld een horlogeverkoper de vraag krijgt of zijn horloge echt is, dan kan hij de sleutel van het horloge scannen en die scan wordt vergeleken met de sleutel in zijn database. Als er geen match is, dan is het een namaakhorloge. Het systeem is gebaseerd op willekeurigheid, waardoor het moeilijk te kraken is.
De Universiteit van Kopenhagen heeft een patent aangevraagd voor het markeersysteem en ze verwachten dat het over een jaar op de markt zal zijn. De onderzoekers schatten dat de kosten om producten te markeren met de digitale sleutels niet duur zal zijn, niet meer dan 1 Deense kroon (€0,13) per product. Overige kosten voor de datasystemen hebben ze nog niet berekend.