Zwevende trein haalt 600 km/u
02 november 2016 door Eos-redactieEen Chinees bedrijf bouwt een magnetische trein die dubbel zo snel gaat als de Thalys-trein.
Een Chinees bedrijf is een duurzame trein aan het bouwen die snelheden tot 600 km/u haalt. Dat is dubbel zo snel als een Thalys-trein op topsnelheid. Het nieuwe model moet het paradepaardje worden van maglev-technologie.
In China brengt de Shanghai Maglev passagiers van Shanghai naar de luchthaven aan een snelheid van 431 km/u. Maar dat is niet snel genoeg. Toch niet voor de China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC). Deze internationale fabrikant van transportonderdelen is begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe trein die tot 600 km/u moet halen. Zo’n model zou reizigers van Shanghai naar hoofdstad Beijing kunnen brengen in twee uur tijd. Momenteel leggen treinen dat traject af in vijf uur.
De Shanghai Maglev haalt een topsnelheid van 431 km/u.
Tractie en levitatie
Een Thalys-trein, die tot 300 km per uur haalt, rijdt op wielen. Maglev-modellen wisselen dat klassieke onderstel in voor elektrisch geladen magneten, die de treinen op zo’n 10 centimeter boven de sporen doen ‘zweven’. Tractie brengt de trein in beweging: de elektromagneten trekken aan de voorkant van het stel, en tegelijkertijd duwen ze aan de achterkant.
Elektromagnetisme tilt het treinstel tot 10 cm boven het spoor en stuwt het vooruit.
De eerste commerciële trein op maglev-technologie (magnetic levitation) werd in 1984 in gebruik genomen in Groot-Brittannië. Die haalde een topsnelheid van 42 km/u. Voor de nieuwe treinstellen bouwt CRRC op diezelfde technologie, maar zal het de levitatie- en tractiemethodes sterk verfijnen.
Schoner en duurzamer
De bouwkost van een maglev-trein ligt pakken hoger dan die van de klassieke dieseltrein. Daar staat tegenover dat een maglev-model op elektriciteit rijdt in plaats van een vervuilende fossiele brandstof. Verder wordt het spoornet veel minder belast.
Met 20.000 kilometer aan speciale spoorlijnen voor hogesnelheidtreinen is China de absolute koploper in treinnetwerken. Tegen 2030 wil het land zijn infrastructuur hebben uitgebreid tot 45.000 kilometer. (pvw)
Bronnen: Xinhua en Smartrail World.