Het heeft meer dan 20 jaar geduurd, maar het is nu toch gelukt. Het Amerikaanse bedrijf AquaBounty Technologies mag zijn genetisch gewijzigde zalm op de markt brengen in Canada. De firma meldt dat ze 4,5 ton zalm heeft verkocht aan – niet bij naam genoemde – handelaars.
De AquaAdvantage-zalm is uitgerust met een gen van de chinookzalm dat instaat voor de productie van groeihormoon. Een gen uit weer een andere vis – de Amerikaanse puit-aal – zorgt ervoor dat het groeihormoongen constant is geactiveerd. Het resultaat: de transgene zalm bereikt zijn eindgewicht in 18 maanden in plaats van in de gebruikelijke drie jaar en heeft daar volgens Aquabounty bovendien 25 procent minder voer voor nodig.
Volgens Aquabounty is de snelgroeiende zalm het ideale middel om aan de stijgende behoefte aan vlees en vis te voldoen en wilde visstocks te ontlasten. De vis wordt op het land in bassins gekweekt. Bovendien zijn alle dieren steriele vrouwtjes. De kans op negatieve effecten op wilde zalmpopulaties is daarom volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) ‘extreem klein’.
AquaBounty creëerde de snelgroeiende zalm al in 1989. De vis kreeg van de FDA markttoelating in de Verenigde Staten in 2015 – 20 jaar nadat het bedrijf daartoe een eerste aanvraag indiende – en vorig jaar ook in Canada. In beide landen moet genetisch gemodificeerd voedsel niet als dusdanig worden gelabeld. Maar discussie over de vraag of dat in dit geval toch niet zou moeten, hield de zalm tot dusver uit de Amerikaanse rekken.