‘Kinderen zouden maar 25 gram suiker per dag mogen eten’
24 augustus 2016 door Eos-redactieFrisdrank en koekjes, maar ook fruitsap en gesuikerde melkdrankjes moeten beperkt worden.
Kinderen tussen twee en achttien zouden maximaal 25 gram toegevoegde suiker per dag moeten eten en drinken, ongeveer zes theelepels en goed voor 100 kcal. Dat schrijven Amerikaanse artsen in het vakblad Circulation en in naam van de American Heart Association.
Onder ‘toegevoegde suiker’ vallen zowel de suiker in producten zoals frisdrank en koekjes, als de suiker die we zelf aan gerechten toevoegen. Niet alleen riet- of bietsuiker maar ook honing en fructose gelden als toegevoegde suiker.
De artsen baseren hun advies op een analyse van het onderzoek naar de effecten van suiker op kinderen.
Het toevoegen van een koek aan fruitpap is een ingebakken gewoonte, maar geen meerwaarde
Kinderen die te veel voedingsmiddelen eten die te veel suiker bevatten, lopen volgens de artsen een hoger risico op onder meer obesitas en hoge bloeddruk, die op hun beurt het risico op hartziekten verhogen. Kinderen die al te dik zijn en te veel suiker blijven eten, lopen ook een hoger risico op diabetes. Hoe meer suiker kinderen eten, hoe groter het risico op gezondheidsproblemen, schrijven de wetenschappers.
Hoewel het moeilijk is om een harde grens te trekken, noemen de artsen 25 gram een ‘redelijke’ en ‘haalbare’ aanbeveling. Ter illustratie: een flesje cola van 25 cl bevat al 25 gram toegevoegde suiker. Kinderen jonger dan twee eten beter helemaal geen toegevoegde suiker.
‘Beperk fruitsap’
Hoe zinvol is de aanbeveling van de hartspecialisten? ‘De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt voor alle leeftijden aan om maximaal tien procent van de dagelijkse energiebehoefte uit ‘vrije suikers’ te halen’, zegt Loes Neven, voedingsdeskundige bij het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). ‘De WHO zou die aanbeveling willen verstrengen tot vijf procent. Dat komt voor een gemiddelde dagelijkse behoefte van 2000 kcal neer op 100 kcal of 25 gram suiker. Het is echter pas rond de leeftijd van tien jaar dat een kind 2000 kcal nodig heeft.’
Belangrijk verschil: onder de ‘vrije suikers’ waarnaar de WHO verwijst, vallen de toegevoegde suikers, maar ook geconcentreerde bronnen van natuurlijke suikers zoals fruitsap, die de Amerikaanse artsen niet meerekenen. ‘Terwijl het net zinvol is om uitdrukkelijk te adviseren fruitsap te beperken’, zegt Neven. ‘Net als gesuikerde melkdranken, die ook niet worden vernoemd.’
Ook Neven raadt af kinderen jonger dan twee producten met toegevoegde suiker te geven. ‘Rond die leeftijd is de smaak in volle ontwikkeling. Te veel zoete voeding houdt de zin in zoet in stand, terwijl kinderen net andere smaken moeten leren appreciëren. Het aanbod in de winkel stimuleert suikerconsumptie jammer genoeg nog te vaak. Zo is het toevoegen van een koek of koekjesmeel aan fruitpap een ingebakken gewoonte, maar geen meerwaarde. Ook de yoghurts en dessertjes in de rayon kindervoeding bevatten allemaal toegevoegde suiker.’
Volgens Martijn Katen, emeritus hoogleraar Voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is de aanbeveling van 25 gram onhaalbaar. ‘In Nederland eten zelfs peuters en kleuters van twee tot zes jaar al ongeveer 90 gram toegevoegde suikers per dag, en tieners nog een stuk meer. Maar soms is het niet slecht de lat hoog te leggen.’ (ddc)