Kip op duurzaam dieet smaak ook lekker

Duurzaam voeder doet geen afbreuk aan de kwaliteit of de smaak van kippenvlees, besluiten wetenschappers van de Universiteit van Göttingen. Ze voerden hun kippen larven en micro-algen. 

Duurzaam veevoer is de heilige graal van de vee-industrie. Naarmate de bevolking groeit, stijgt immers de vraag naar vlees. Met die stijging in de productie, stijgt ook de impact. Omdat veevoeder verantwoordelijk is voor een groot deel van de koolstofvoetafdruk van vlees, valt er op dat vlak veel milieuwinst te maken. 

Vandaag eten kippen veel soja, berucht om zijn link met ontbossing in Zuid-Amerika. Willen we de hoeveelheid soja inperken, dan moeten we een alternatieve eiwitbron aanboren. Twee grote kanshebbers, die in Europa geteeld kunnen worden, zijn de micro-alg spirulina en de larven van de zwarte soldatenvlieg.  Brianne Altmann en haar collega’s van het departement Dierwetenschappen aan de Universiteit van Göttingen onderzochten of die alternatieve eiwitbronnen ook kwaliteitskip opleveren. 

Umami

Tijdens het experiment deelden de onderzoekers 132 kippen op in drie groepen. Bij groep één werd een deel van de soja in het voer vervangen door meel van de larven, bij groep twee werd een even groot deel vervangen door spirulina en groep drie kreeg voer met de normale hoeveelheid soja. De fractie die vervangen werd, daalde naarmate de kip ouder werd. Jonge kuikens kregen voer waarvan driekwart van de soja bestond uit een vervanger, later werd dat vijftig procent. Vervolgens analyseerde het team de fysische en chemische eigenschappen van het vlees, de smaak en de houdbaarheid.

Het dieet beïvloedt de kleur van het vlees.

‘De resultaten zijn veelbelovend. We wisten niet wat te verwachten, want er zijn nauwelijks andere studies naar de impact op het vlees. Maar we vonden nauwelijks verschillen tussen de kippen die larven of spirulina kregen en de kippen die het normale dieet volgden. Het enige verschil was dat de kippen die insectenlarven aten iets meer verzadigde vetzuren in hun vlees hadden. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, ze zorgen net voor een betere houdbaarheid. En het smaakpanel merkte er niets van’, zegt Altmann. Wat het smaakpanel wel opmerkte, was dat de kippen die spirulina kregen, een sterkere umami en ‘kippensmaak’ hadden. Carotenoïden, antioxidanten in de spirulina, gaven het vlees ook een oranje tintje. Dat kan de verkoop beïnvloeden, al heeft het verder geen impact op de consumptie of houdbaarheid.

Klaar voor de smaaktest

Prijzige maaltijd

Insectenlarven vormen het natuurlijke voedsel voor de kip, maar toch is het voor de Europese kippenhouders niet zo simpel om hun kippen alternatief voer voor te zetten. Door de prijs, bijvoorbeeld. ‘Voorlopig zijn zowel de vliegenlarven als de spirulina nog behoorlijk duur. Al waren er de laatste vijf jaren veel ontwikkelingen en is de prijs sterk gedaald. Voorlopig zien we pluimveehouders toch niet meteen overschakelen op een van deze alternatieven’, verklaart Altmann. Ze geeft wel aan dat de lagere prijzen van buiten Europa meer kansen creëren. ‘In Senegal bijvoorbeeld, kosten de larven van de zwarte soldatenvlieg ongeveer evenveel als soja. De soja is er immers duurder.’

Momenteel is de grootste uitdaging de wetgeving. Altmann: ‘Insecten zijn dieren, waardoor ze niet aan andere dieren gevoerd mogen worden. De uitzonderingen daarop zijn visvoeder en voer voor huisdieren. Daarnaast dicteert de wet ook dat vliegenlarven geautoriseerd voedsel moeten eten, waardoor ze momenteel voer krijgen dat ook naar de kippen zelf of naar varkens kan gaan.’ De vliegenlarven zijn pas écht duurzaam als ze gekweekt mogen worden op afvalstromen. Momenteel is dat nog niet het geval, waardoor hun ecologische voetafdruk nog flink verkleind kan worden.