Liever geen broodje placenta

Je placenta opeten is nutteloos en niet zonder risico.

Geen koekje van eigen deeg, maar een pilletje van eigen moederkoek. Dat kregen de deelnemers van een Amerikaans onderzoek voorgeschoteld. Bedoeling was na te gaan of het opeten van de placenta enig voordeel biedt. De populariteit van die praktijk neemt toe, in het bijzonder in de VS. Instagram-ster Kim Kardashian deed het, net als Mad Men-actrice January Jones. Online vind je recepten – placenta­smoothie, iemand? – en verschillende bedrijfjes verwerken je placenta graag in handige capsules.

Placentofagie, in het jargon, komt bij veel zoogdieren voor. De voorstanders schrijven er allerlei voordelen aan toe, zoals een verlaagd risico op postnatale depressie, meer energie, of sneller herstel.

Onterecht, zo blijkt uit de nieuwe studie. De wetenschappers gaven de ene helft van de vrouwen een placentapil, de andere helft een placebo. Ze konden geen verschil vinden tussen de hormoonspiegels in het speeksel van beide groepen. Zo’n afwijking zou aanleiding kunnen geven tot verschillen in vermoeidheid of mentale toestand. Dat de placenta-eters niet minder vermoeid of depressief waren dan de vrouwen in de controlegroep, was dus geen verrassing.

De studie keek slechts naar twee mogelijke voordelen, en de omvang was met 27 deelnemers beperkt. Maar het resultaat komt overeen met de bevindingen uit een overzichtsstudie die eerder dit jaar verscheen. Die besluit dat er geen enkel bewijs is voor enig voordeel. In placentapillen blijken bovendien onvoldoende hoeveelheden hormonen of voedingsstoffen achter te blijven om veel effect te kunnen hebben.

Een snelle peiling bij de universitaire ziekenhuizen leert dat de vraag om de placenta te mogen opeten daar heel zelden wordt gesteld. En maar goed ook, zegt Leonardo Gucciardo, hoofd Verloskunde in het UZ Brussel. ‘De praktijk is potentieel gevaarlijk. Tijdens de bevalling kan de placenta met ziektekiemen in contact komen.’ Ook de auteurs van de recente overzichtsstudie raden placentofagie daarom af.