Schil van avocado-pit zit boordevol nuttige stoffen

23 augustus 2017 door SST

De avocado is tegenwoordig zo populair dat hij weleens het ‘groene goud’ wordt genoemd. Nu heeft ook de chemische en farmaceutische industrie de vrucht ontdekt.

Van de avocado wordt alleen het groene, malse vruchtvlees opgegeten,  terwijl uit de grote, harde pit soms ook olie voor gebruik in de keuken wordt geperst. Maar met de dunne schil wordt tot nu toe niks gedaan. Net in die schil hebben Amerikaanse wetenschappers nu tal van interessante moleculen aangetroffen.

De vorsers droogden de schil van driehonderd avocadopitten en vermaalden het vervolgens tot poeder. Na nóg een behandeling leverde dit uiteindelijk drie theelepels olie op en bijna dertig gram was. In de olie en de was konden de onderzoekers meer dan honderddertig afzonderlijke moleculen identificeren – verbindingen die niet voorkomen in het vruchtvlees of de pit van de avocado.

Onder de stoffen in de olie bevonden zich er heel wat met interessante medische eigenschappen, zoals docosanol (een verzadigd vetzuur met een antivirale werking), heptacosan (dat de groei van tumorcellen tegengaat) en laurinezuur (dat helpt tegen aderverkalking). De was bevatte dan weer verbindingen die als biologisch equivalent van ftalaten kunnen worden gebruikt in plastics, als verdikkingsmiddel in cosmetische zalfjes of als basis voor voedingssupplementen.