Bier en wijn zitten boordevol calorieën. Waarom hebben we na een avondje stappen dan nog zo'n honger?
Het lijkt tegenstrijdig, maar iedereen die al eens flink doorzakt weet dat een avondje altijd kan eindigen in een kebabzaak, een pizzeria of een frituur. In alcoholische dranken zitten immers veel calorieën. Waarom hebben we dan vaak toch nog honger (en geen beetje ook) als we vlak daarvoor ettelijke glazen soldaat hebben gemaakt?
In navolging van het anglicisme voor comazuipen (bingedrinken) hebben Britse wetenschappers al een variant bedacht: binge-eating (binge-eten). Ze deden dat omdat ze in de hersenen van muizen zagen dat overmatig alcoholgebruik een hongergevoel triggert. En niet zo’n beetje ook. De onderzoekers konden groepen neuronen identificeren die normaal alleen bij extreme honger worden geactiveerd. Ze zagen echter dat hetzelfde gebeurde als ze de muizen volop alcohol toedienden.
Het is niet het eerste onderzoek dat bingedrinken koppelt aan binge-eten (al is de neurowetenschappelijke insteek wel nieuw). Uit eerder Nederlands onderzoek bleek al dat alcohol onze voorkeur voor vetrijk voedsel verhoogt. Een andere, Amerikaanse, studie toonde dan weer aan dat we veel gevoeliger worden voor de geur van voedsel wanneer we hebben gedronken.
Bron: Denis Burdakov, Francis Crick Institute, Londen, VK in Nature