Vormen alcohol en energiedrank een riskante cocktail?

Wie energiedrank mixt met alcohol voelt de symptomen van een alcoholintoxicatie minder snel en riskeert verwondingen en ongevallen, zeggen Canadese onderzoekers.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Canadese onderzoekers zochten alle studies, gepubliceerd tussen 1981 en 2016, over de invloed van alcohol en cafeïne-houdende dranken (energiedranken) enerzijds en ongevallen of letsels anderzijds bij elkaar (1). Ze vonden 13 studies waarvan 10 concludeerden dat dergelijke cocktails het risico op ongevallen doen toenemen, terwijl 3 dit verband niet bevestigden. Van deze laatste 3 vond 1 studie dat alcohol alleen het risico meer doet toenemen dan alcohol in combinatie met cafeïne. De Canadese onderzoekers oordeelden dat hun overzichtsstudie niet toelaat uitspraken te doen wat het meest rikant is, alcohol alleen of alcohol-cafeïne-mix, omdat de afzonderlijke studies zeer uiteenlopende methodieken gebruikten. De meeste waren gebaseerd op vragenlijsten, grotendeels bij jongeren, maar de vragen waren te verschillend om tot een algemene conclusie te komen. Dus hielden ze het erop dat het zeer waarschijnlijk is dat alcohol- en cafeïne-cocktails het risico op ongevallen verhogen, maar dat men dit risico niet kan kwantificeren.

Bron

(1) Roemer A, Stockwell T, et al. Alcohol Mixed With Energy Drinks and Risk of Injury: A Systematic Review. Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Published online March 21 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Verslavingsexperts nemen aan dat cafeïne-houdende dranken het roeseffect van alcohol maskeren, waardoor men geneigd is meer te drinken, of waardoor men zich minder snel dronken voelt en meer risico’s gaat nemen (nog achter het stuur kruipen bijvoorbeeld).

Te veel cafeïne kan leiden tot een cafeïne-intoxicatie. Meer dan 400 mg per dag is schadelijk. Eén blikje energiedrank van 250 ml bevat ongeveer 80 mg cafeïne, evenveel als één kop sterke koffie. Wie veel koffie drinkt en daarnaast nog cocktails met cafeïne kan last krijgen van misselijkheid, braken, agitatie en slapeloosheid.

Conclusie

Het spreekt voor zich dat zich te buiten gaan aan cocktails van energiedrankjes en alcohol het risico op dronkenschap en dus op ongevallen of verwondingen vergroot. Het belangrijkste nut van dergelijke studie is onder de aandacht brengen dat cafeïne de roeseffecten van alcohol kan maskeren, waardoor mensen mogelijk geneigd zijn meer te drinken en/of meer risico’s te nemen.