Eos Blogs

Weet hoe je moet snacken, dan snack je gezonder

Snacken is meer dan alleen een hap tussen de maaltijden door. Het is een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon, ook naarmate we ouder worden. Emoties en sociale contacten spelen een cruciale rol in het al dan niet gezond snacken van 60-plussers.

Wéét hoe je moet snacken, dan snack je jezelf gezond. Denk bij het woord “snacks” niet alleen aan een ongezonde keuze, maar beschouw snacks als alles wat je eet tussen de hoofdmaaltijden. Snacken hoeft niet per se negatief te zijn voor de gezondheid; integendeel, het biedt juist mogelijkheden om jouw welzijn te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit, een kom soep of ongezoete natuuryoghurt. Deze gezonde tussendoortjes zitten boordevol vitaminen en mineralen en kunnen helpen bij het voorkomen van voedingstekorten. Bovendien lopen zestigplussers een groter risico op ondervoeding dan andere leeftijdsgroepen, waardoor tussendoortjes een ideale manier zijn om de dagelijkse energie-inname te verhogen.

Snacktrends

Met een gemiddelde van iets meer dan 2 snacks per dag is het duidelijk: ook Vlaamse 60-plussers houden van een tussendoortje. En dit gebeurt het vaakst thuis én in de namiddag. Niet alleen de hoeveelheid, maar vooral het soort voedingsmiddel bepaalt of de snack wel of niet voordelig is voor jouw gezondheid. Welke snacks zijn momenteel het populairst?

We kunnen de populairste snacks van dit moment in vier categorieën onderverdelen. Uit ons onderzoek blijkt dat de categorie “Fruit” de kroon spant, met ongeveer één derde van alle snacks afkomstig uit deze groep. Op de tweede plaats vinden we “Gebak en koek” (25%), gevolgd door “Snoep en suikerrijke producten” (16%) en “Melkproducten” (9%). Het is goed nieuws dat de categorie “Fruit” op kop  staat, maar dit kan nog beter. Pas in de toekomst volgende tips van Gezond Leven toe:

  • Varieer met (vers) fruit
  • Kies geregeld voor een melkproduct, zoals yoghurt of platte kaas natuur
  • Knabbel wat ongezouten noten, een klein handje is een ideale hoeveelheid
  • Kies af en toe voor groenten, zoals rauwkost of lekkere tas soep

Opgelet voor de namiddag!

In de voormiddag eten 60-plussers bijna dubbel zoveel gezonde tussendoortjes in vergelijking met ongezonde tussendoortjes. Opvallend genoeg is deze verhouding in de namiddag echter omgekeerd en worden er dan veel meer ongezonde snacks gegeten. ’s Avonds is de verhouding gelijk verdeeld tussen gezonde en minder gezonde keuzes. Herken jij dit ook?

'Snacken is een kunst van balans. Kies slim en geniet bewust, want een gezonde snack kan een welkome aanvulling zijn op een evenwichtig dieet'

Snackfluencers: emoties en gezelschap

Ook emotionele en sociale omstandigheden spelen een rol! Uit onze studie blijkt dat wanneer 60-plussers negatieve emoties ervaren, zoals angst, eenzaamheid of irritatie, ze minder vaak een tussendoortje nemen en neigen naar gezondere opties. Aan de andere kant, wanneer ze positieve emoties ervaren, zoals tevredenheid of enthousiasme, neemt de snackconsumptie toe en wordt de kans groter dat ze kiezen voor minder gezonde snacks. Dit lijkt op het eerste zicht onverwachts. Een logische verklaring hiervoor kan zijn dat snacken regelmatig plaatsvindt als sociaal gedrag. Denk maar aan het taartje dat zestigplussers eten als vrienden of familie op bezoek komen. Sla je in de toekomst zelf aan het bakken? Volgende tips van Gezond Leven² kunnen helpen om gezonde snacks te kiezen:

  • Beperk de hoeveelheid suiker.
  • Bak met zachte margarine of plantaardige olie (arachideolie, olijfolie, …), want deze bevatten minder verzadigde (lees: ongezonde) vetten.
  • Probeer volkorengranen, zoals volkorenbloem of havermout eens uit. Deze zorgen ervoor dat je sneller een voldaan gevoel hebt.

Bovendien heeft de sociale omgeving ook een aanzienlijke invloed op de snackkeuze. Als 60-plussers niemand zien eten in hun omgeving, is de kans dubbel zo groot om een gezonde snack te kiezen in vergelijking met wanneer ze wel iemand zien eten. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop iemands partner een zak chips of snoep uithaalt tijdens het tv-kijken. Of wanneer de (klein)kinderen een koek eten tussendoor. Op zo’n momenten is de verleiding groot om zelf ook iets te nemen. Wees jezelf bewust van deze invloed en ga gezamenlijk op zoek naar een manier om deze verleiding te leren weerstaan.