Zo leer je een kind gezonde eetgewoonten aan

Niemand is gedoemd om enkel cola en chips te lusten. Eos bundelt tips om je kinderen gezond te laten eten.

Met onderstaande tips kneed je je kleine spruit tot een enthousiaste alleseter.

Tip 1: begin vroeg

Jonge kinderen aanvaarden gemakkelijker nieuwe smaken. ‘Onderzoek wijst erop dat kinderen die al op jonge leeftijd aan veel smaken wennen, later meer groenten en fruit eten’, zegt de Nederlandse expert Gertrude Zeinstra (Wageningen University & Research). ‘De eerste twee levensjaren zijn een belangrijke periode om kinderen te laten wennen aan smaken en texturen.’

Vast voedsel is noodzakelijk vanaf zes maanden, maar als een baby daar klaar voor is, kan je al met fruit- en groentepap starten vanaf vier maanden.

De smaakontwikkeling van baby’s begint al in de baarmoeder. Smaakpapillen verschijnen al na zeven tot acht weken zwangerschap en zijn rijp na ongeveer vijftien weken. Via het vruchtwater proeft de baby mee van wat zijn moeder eet. Ook borstvoeding stelt baby’s aan allerlei smaken bloot.

Baby’s van Franse moeders die tijdens de zwangerschap anijssnoepjes hadden gegeten, reageerden vlak na de geboorte positiever op anijsgeur dan de baby’s van een controlegroep die geen anijssnoep had gegeten. Amerikaanse onderzoekers lieten moeders tijdens het laatste trimester van de zwangerschap of tijdens de eerste drie maanden na de geboorte wortelsap drinken. Een derde groep vermeed wortels. De kinderen uit de eerste twee groepen reageerden later positiever op de groente.
Ook andere studies doen vermoeden dat borstvoeding geven en gevarieerd eten tijdens de zwangerschap helpt om kinderen minder kieskeurig te maken.

Tip 2: verbieden is zinloos
Kinderen verbieden te snoepen werkt averechts. Vijfjarigen die tijdens een studie geen rode snoepjes mochten eten, aten er meer van toen dat wel weer mocht, en vonden ze lekkerder dan groene snoepjes, hoewel die identiek waren.

Kinderen die nooit snoep of frisdrank krijgen, zullen zich als de controle wegvalt sneller laten gaan. Beter is kinderen met ongezonde producten te leren omgaan en te leren doseren. ‘Leer kinderen bijvoorbeeld dat frisdrank iets is voor speciale gelegenheden’, zegt Braet. ‘Laat ze een kommetje met chips vullen in plaats van ze de hele zak te geven.’

Tip 3: vermijd gezoete babyvoeding
Baby’s hebben van nature een voorkeur voor zoet, die hoef je niet aan te wakkeren. Dat is precies wat gezoete babyvoeding doet. Vaak is groeimelk, bedoeld voor kinderen ouder dan twaalf maanden, gezoet of heeft ze een vanillesmaak. Een Duitse studie liet 133 mensen proeven van twee soorten ketchup: gewone ketchup en een variant waaraan zonder dat de proefpersonen dat wisten vanille-aroma was toegevoegd. Een meerderheid van de proefpersonen die met flesvoeding waren opgegroeid, bleek een voorkeur te hebben voor de vreemde vanilleketchup.

Kies bij voorkeur voor ongezoete flesvoeding en voor ongezoete koeken of granen in de fruitpap, al is de toevoeging daarvan niet noodzakelijk. Verwerk in de eerste groentenpapjes niet alleen zoete groenten zoals wortelen, zoete aardappel of pompoen, maar laat je kind meteen kennis maken met eerder bittere groenten zoals courgette en broccoli.