De ene laadpaal is de andere niet

Een elektrische auto werkt op een batterij en die moet worden opgeladen. In het straatbeeld, in parkings, op het werk en bij mensen thuis duikt steeds vaker laadapparatuur op. Daar wilden we graag meer over weten.

Een auto steek je niet zomaar gewoon even in het stopcontact...

“Wij zijn via de fabrikant EV-Box in contact gekomen met de wereld van de laadpalen,” vertelt Pascale Van Beughem van elektro-installatiebedrijf CBO Elektro, “zowel voor e-cars als voor hybride wagens, zowel voor particulieren als voor professioneel gebruik en kmo’s.” EV-Box is naar eigen zeggen internationale marktleider in laadpalen en diensten voor e-cars.

In het stopcontact?

Domme vraag misschien, maar... waarom steek ik mijn auto niet gewoon in het stopcontact, zoals een e-bike? “Vooreerst is het opladen van fietsbatterijen een apart iets, waarvoor een gewoon stopcontact volstaat. In principe zou dat voor een elektrische auto ook kunnen. Als de autobatterij de hele nacht aan het net hangt, blijft ze evenwel continu stroom krijgen. Een laadpaal is slimmer: hij stopt de stroomtoevoer tijdig. Een en ander heeft een invloed op de levensduur
van de batterij.”

Wees dus gewaarschuwd indien u uw elektrische auto aan een regulier stopcontact oplaadt. Die manier van opladen vereist trouwens sowieso een speciale laadkabel die kortsluiting en oververhitting voorkomt. U zult tevens een stopcontact moeten voorzien in de nabijheid van waar u uw auto parkeert; onder geen enkel beding mag u een verlengkabel gebruiken bij het opladen van uw elektrische auto!

Snel, sneller, snelst

Opladen via een laadpaal of laadstation is zonder meer de meest verantwoorde en veilige methode om uw auto op te laden. “Op die manier wordt op de meest efficiënte manier gebruik gemaakt van het vermogen van de auto en van de energiebron. Tevens laadt een laadstation acht maal sneller op dan een regulier stopcontact, wat betekent dat alle elektrische auto’s in een tijdspanne van één tot vier uur volledig opgeladen kunnen worden.”

Gewone stopcontacten zijn niet voorzien op een continue belasting gedurende vele uren, wat in het slechtste geval tot brand kan leiden. Het is dus verstandig om thuis of op het werk een intelligent laadstation te installeren. “Met een snellader, zoals je die onderweg vindt, kun je de batterij in geen tijd (bijvoorbeeld een halfuur) voor 80% of zo opladen. Af en toe kan dat geen kwaad, maar echt gezond voor de batterij is dat niet.”

De duur van het opladen van de batterij is afhankelijk van verscheidene factoren: status van de batterij op het moment van het opladen, haar vermogen, en ten slotte de instellingen en het vermogen van het laadstation. “Voor een (plug-in) hybride zal één tot vier uur nodig zijn om de batterij volledig op te laden, voor een vol-elektrische auto vier tot acht uur.”

De laadtoestellen voor thuis of op het werk bestaan in vier soorten. “Je kunt opladen via een elektrische monofase-installatie of een driefasige. Het keuringsverslag van je installatie of je factuur van Eandis kan je vertellen wat jij thuis of op het werk hebt. Per type heb je weer twee soorten toestellen die verschillen qua kilowattage. In principe kan je elke auto opladen, alleen de snelheid en de duur van het opladen zullen verschillen.”

Intelligentie van een laadpaal

Waarin zit de ‘intelligentie’ van een laadpaal? Pascale Van Beughem: “Een paal die ‘autostart plug & play’ is – zoals veel mensen in hun garage installeren – dient louter om je auto op aan te sluiten en op te laden. Met zogenaamde ‘smart stations’ kun je bijvoorbeeld de laadduur en het stroomverbruik (aantal kW per uur) registreren. Voor bedrijven is dat interessant, want dan kunnen zij het verbruik in kaart brengen en over hun verschillende medewerkers uitsplitsen.”

De portemonnee

Dat is met name nuttig als verschillende gebruikers aan dezelfde laadpaal opladen. Als zij met een laadpasje – een soort tankkaart, zeg maar – inloggen, kun je het stroomverbruik apart per gebruiker berekenen. “Laadpalen voor e-cars zijn voor bedrijven trouwens 100% fiscaal aftrekbaar. Dat voordeel heb je als privépersoon dan weer niet. Bedrijfsinstallaties zijn vaak voorzien voor meerdere auto’s en extra bijplaatsen kan ook.”

De prijzen voor de laadpalen zijn per type en vermogen vastgesteld. Voor een ‘homeline autostart plug & play’-installatie moet u aan een richtprijs van zo’n 500 à 600 euro denken. Als het toestel geleverd en geplaatst moet worden, eventuele met graafwerk, kan de prijs gemakkelijk tot het dubbele en meer oplopen.

Voor een businessline met dubbele connector (om twee auto’s tegelijk op te laden) is 2000-2500 euro normaal. Daar komt dan de verrekeningstechnologie en de plaatsing nog bovenop. De kostprijs voor het installeren en voor alle toebehoren is afhankelijk van tal van factoren, waardoor persoonlijk overleg aangewezen is.