Maand van de e-bike
Wegen slibben dicht, files worden langer en spitsuren deinen uit naar een constante drukte. Om dat probleem op te lossen maken steeds meer mensen gebruik van de elektrische fiets of e-bike. Tijdens de Maand van de e-bike zetten we alle voordelen van (elektrisch) fietsen naar het werk op een rij, en maken we je wegwijs in het grote aanbod aan e-bikes.
Lees je liever in tijdschrift-vorm? Download dan gratis het e-bike magazine.
Gerelateerde onderwerpen:
fiets mobiliteitWelk type e-bike past bij jou?
Vraag je eerst af wat je met de e-bike gaat doen. Voor het gebruik zijn tal van scenario’s denkbaar en die leiden tot uiteenlopende keuzes: korte afstanden, toertochten, woon-werkverkeer... stellen elk andere eisen aan de capaciteit van je e-bike, bijvoorbeeld qua betrouwbaarheid en autonomie.
Wetgeving rond e-bikes
Over e-bikes en veiligheid lopen de meningen nog steeds uiteen. Feit is dat anno 2018 de gebruikersgroep groeit en diversifieert, we meer kilometers met de pedelec afleggen en de snelheidsverschillen inderdaad groter zijn. De e-bike past ook perfect in de mobiliteit van morgen. De vraag is echter – zeker in het licht van recente ongevallen – of we met de veiligheid en de wet- en regelgeving wel voldoende mee zijn...
'Zitten is even dodelijk als roken, ook voor het brein'
We bewegen wereldwijd steeds minder. Een verontrustende tendens, want de gevolgen van inactiviteit zijn immens, voor je lichaam én je brein. Niemand verwoordt zijn bezorgdheid hierover met evenveel verve als de Nederlandse neuropsycholoog Erik Scherder.
Fiets je gezond!
Fietsen naar het werk verkleint je risico op kanker en hartziekte met bijna de helft.
Is naar het werk fietsen de manier om af te vallen?
Wie geen tijd vindt om te sporten kan nog altijd de fiets nemen.
Slimme fietshelm
Masterstudenten ontwikkelen een slimme fietshelm die de zichtbaarheid van de fietser verhoogt.
Fietssnelwegen betalen zichzelf ruim terug
Uit een kosten-batenanalyse van VITO blijkt dat fietspaden langs drukke verkeersassen zichzelf ruimschoots terugbetalen in uitgespaarde kosten voor de gezondheidszorg en economie.
Sporten in de stad: gek of gezond?
Sporters zijn weerloos tegen luchtvervuiling, en de bekende gezondheidrisico’s ervan – hart- en longaandoeningen, beroerte en kanker – gelden nog meer voor wie beweegt in de stad. Durft u nog op eigen paardenkracht de stad in?