Algemeen
Wetenschapscommunicatie: waar te beginnen?
Er wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan wetenschappelijke outreach, en je kan als onderzoeker niet langer in je ivoren toren blijven zitten. Maar hoe pak je dat aan? Hier deel ik met plezier mijn scicomm-ervaringen, om je op weg te helpen bij je eigen outreach-avontuur.
Stem op je favoriete wetenschapscommunicator van 2024
Dit zijn de tien wetenschappers of teams die er vorig jaar het beste in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. Op 19 november worden de laureaten in Brussel gehuldigd. Onderaan deze pagina kun je stemmen voor de Eos Publieksfavoriet.
Waarom burgerwetenschap een blijver is
Vandaag wordt citizen science misschien nog niet door iedere academicus omarmd, maar veel kritiek is weerlegd en verstomd.
Welke wetenschapper krijgt jouw stem voor de Vlaamse PhD Cup 2024?
Op 16 oktober strijden acht jonge wetenschappers voor de Vlaamse PhD Cup 2024. In aanloop naar de finale leggen ze jou hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit in een kort filmpje. Bekijk de video’s, breng je stem uit voor de publieksprijs en maak kans op een PhD Cup-boekenpakket.
Van aula naar concertpodium: dit zijn de finalisten van de Vlaamse PhD Cup 2024
Tijdens een spannende halve finale bij SciMingo op 25 september bemachtigden acht onderzoekers een felbegeerd finaleticket. Ontdek hier welke wetenschappers op 16 oktober het podium van de Gentse Handelsbeurs beklimmen in de strijd voor de Vlaamse PhD Cup 2024.
Wie betaalt, bepaalt? Academische vrijheid en financiering vandaag
Academische vrijheid staat de laatste jaren centraal in debatten over hoger onderwijs. Maar die debatten gaan nog onvoldoende over hoe academici juist betaald worden, schrijft Marie-Gabrielle Verbergt (FWO – UGent). Haar doctoraat werpt een kritische blik op academische vrijheid en financiële afhankelijkheid.
Ig Nobelprijs voor pijnlijke placebo’s, dode forellen en anale ademhaling
Afgelopen nacht reikte het magazine Annals of Improbable Research voor de 34ste keer de Ig Nobelprijzen uit - voor wetenschappelijk onderzoek dat je eerst doet lachen, maar dan doet nadenken. Plastic planten imiteren echte planten – of is het andersom – dronken wormen zijn trager dan nuchtere, en pijnlijke placebo’s werken beter.
Tekort aan bestuivers beperkt landbouwopbrengst wereldwijd
Het gaat al even niet goed met insecten, en dat heeft gevolgen voor de landbouw. Heel wat gewassen zijn immers afhankelijk van bestuivende insecten zoals bijen of zweefvliegen. Het tekort aan bestuivers maakt dat wereldwijd de opbrengst van gevoelige teelten onder het potentieel blijft.
Vlaamse PhD Cup geeft 16 jonge topwetenschappers een podium
De selectie van de Vlaamse PhD Cup 2024 is rond. Ontdek welke zestien jonge wetenschappers klaarstaan om hun jarenlange doctoraatsonderzoek te vertalen naar een krachtige en heldere presentatie van drie minuten.
11 Antwerpse scholieren winnen Eos Wetenschapsprijs
De jaarlijkse Eos Wetenschapsprijs UAntwerpen zet leerlingen met een grote interesse in wetenschap de kijker. Ze ontvangen een tweejarig abonnement op Eos magazine en bezoeken samen met hun ouders en leerkrachten een onderzoekslab van de universiteit.
PhDone? Doe mee aan de Vlaamse PhD Cup 2024
De Vlaamse PhD Cup is terug! Behaalde jij in de afgelopen twee jaar je doctoraat? Schrijf je dan nu in voor deze spannende pitchwedstrijd en maak kans op een vierdaagse mediatraining. De winnaar ontvangt een cheque voor de Vlerick Business School, krijgt de Universiteit van Vlaanderen over de vloer en maakt kans op een boekdeal met Academia Press.
Podcasttip: Weetje van de Week
In de podcast ‘Weetje van de Week’ vertelt Manu Van Haverbeke elke week een actueel en leuk wetenschappelijk weetje. In deze aflevering: het ongelukkige verhaal van de zogenaamde ‘radium girls’.
WEDSTRIJD: Hoe zien kinderen de toekomst van Eos?
Tekenen, een collage, video of powerpoint? Laat kinderen volledig los op deze uitdaging.
Een doctoraat als een vliegreis
Je peuter voor het eerst meenemen op vliegreis naar een bestemming waar je nog geen ervaring mee hebt. Is dat wel een strak plan? Ik vat de reis samen als uitdagend, soms vermoeiend maar tegelijk verrijkend. Net zoals mijn doctoraat.
Hoe goed begrijp jij Sir David Attenborough?
Kijk jij ook reikhalzend uit naar de nieuwe natuurdocumentaire van Sir David Attenborough? Grote kans dat een deel van de boodschap aan je verloren gaat door de (on)verstaanbaarheid van zijn typische Engelse accent. Veel Vlaamse luisteraars overschatten namelijk hoe goed ze Britten verstaan.
Giraffen zinken niet
Als ze echt willen, kunnen giraffen zwemmen. Het mannelijk orgasme volgt een wiskundig patroon (het vrouwelijke is daarvoor te complex). En het drijfvermogen van je drollen zegt mogelijk iets over je gezondheid. Eos-redacteur Kim Verhaeghe bundelde 138 fantastische inzichten uit de wetenschap in het boek "Giraffes don't sink".
Hoe veilig zijn onze houtskeletgebouwen?
Zag jij ooit een houtskeletgebouw? Je vraagt je misschien af hoe veilig zo'n houten bouwwerk eigenlijk is. Wel, de waarheid is dat we dat nog niet helemaal weten. Bouwkundig ingenieur Dries Byloos (UHasselt) vertelt je hoe dat komt én hoe hij aan de weg timmert voor veiligere én hogere houtskeletbouw.