11 Antwerpse scholieren winnen Eos Wetenschapsprijs

De jaarlijkse Eos Wetenschapsprijs UAntwerpen zet leerlingen met een grote interesse in wetenschap de kijker. Ze ontvangen een tweejarig abonnement op Eos magazine en bezoeken samen met hun ouders en leerkrachten een onderzoekslab van de universiteit.

Foto: Ben Van den Broecke

Op woensdag 15 mei ontvingen 11 leerlingen uit het vierde jaar secundair de Eos Wetenschapsprijs UAntwerpen. Met deze prijs wil de wetenschapsfaculteit, samen met Eos Wetenschap, scholieren met een hoog potentieel en interesse in wetenschappen een duwtje in de rug geven. Via het magazine Eos kunnen ze in de laatste twee jaar van het middelbaar onderwijs kennismaken met een hele rist wetenschappen en hun toepassingen in het dagelijks leven. Het kan hen helpen om de juiste keuze te maken in hun verdere studies.

Waar kan je wetenschap(pers) beter aan het werk zien dan in een laboratorium? De 11 leerlingen kregen dit jaar een rondleiding bij de bio-ingenieurs en meer bepaald in het lab milieu-ecologie en toegepaste microbiologie. Hier is de hoofdrol weggelegd voor bacteriën. En die kunnen meer dan je denkt. De Antwerpse onderzoekers pionieren in de monitoring van luchtkwaliteit via planten. Bacteriën in de fyllosfeer van planten - in de praktijk vooral op de bladeren - beïnvloeden de lokale luchtkwaliteit. Door te experimenteren met die mix aan micro-organismen hopen de onderzoekers planten een grotere rol te laten spelen in gezondere stedelijke omgevingen. Een andere specialisatie is het onderzoek naar de gunstige eigenschappen van melkzuurbacteriën ofte lactobacillen. In de voedingsindustrie zijn ze onmisbaar. De leerlingen kregen een korte introductie in het proces van fermentatie, waarbij bacteriën de zuurheidsgraad, smaak, geur en ook kleur van een voedingsmiddelen veranderen. Denk aan kaas, zuurkool of groentensappen. Homemade fermentatie is dankzij een aantal sterrenchefs de laatste jaren populair geworden. Melkzuurbacteriën zijn ook op en in ons lichaam aanwezig. Ze maken deel uit van ons microbioom, het geheel van bacteriën, virussen, schimmels en gisten die mee onze gezondheid bepalen. Lactobacillen zijn cruciaal voor de vaginale gezondheid, en spelen mogelijk ook een rol in de vruchtbaarheid en gezonde zwangerschappen. De Antwerpse microbiologen zetten deze problematiek op de kaart met het succesvolle en meermaals bekroonde citizen-scienceproject Isala, dat niet alleen nieuwe wetenschappelijke kennis oplevert, maar ook taboedoorbrekend is. Voorwaar een mooie afsluiter voor deze groep wetenschappers van morgen.

Ben je leerkracht en wil je jouw leerlingen volgend jaar ook aanmoedigen met de Wetenschapsprijs? Klik dan hier voor meer informatie.

Deze prijs werd mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van Universiteit Antwerpen, Eos Wetenschap en ExxonMobil.