Anaïs Anthierens
Anaïs Anthierens is videostagiaire bij Eos Wetenschap. Ze studeert audiovisuele journalistiek aan de VUB.
Meest behandelde onderwerpen:
Achter de schermen in een sportlab
Sporters kunnen hun fysieke paraatheid laten testen in een lab voor inspanningsfysiologie. Hoe ziet zo'n sportmedische keuring eruit? Sportwetenschapper Jelle Habay neemt ons in deze video mee in het Brussels Laboratorium voor Inspanning en TopSport.
Kunsthistorica Hanne Schonkeren reconstrueert pronkbekers uit de renaissance
Hoe ging edelsmeedkunst tijdens de renaissance in zijn werk? Kunsthistorica Hanne Schonkeren (Vrije Universiteit Brussel) zoekt dit uit door de pronkbekers zelf te maken.
'Ook in België is er nog veel spannende archeologie te ontdekken'
Bij archeologie denk je misschien snel aan opgravingen in Egypte of het Nabije Oosten. Toch valt er ook in België heel wat archeologie te ontdekken. Drie archeologen gunnen je een blik in hun onderzoek.
Hoe kunnen wormen ons iets leren over hersenen en gedrag?
Serotonine en dopamine zijn bekende voorbeelden van chemische stofjes die ons gedrag beïnvloeden. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere stofjes in onze hersenen waar we eigenlijk niet zoveel over weten. Neurobioloog Jan Watteyne onderzoekt hoe deze stofjes werken aan de hand van de worm C. elegans.
De wedergeboorte van het Oudgrieks als modegril én geheimschrift
Classicus Raf Van Rooy (KU Leuven) bestudeert teksten geschreven in het ‘Nieuw-Oudgrieks’, een vorm van Oudgrieks die in de renaissance populair werd onder intellectuelen in Europa.
Hersenactiviteit verraadt of je iemand begrijpt
Aan iemands hersenactiviteit kun je zien of die persoon jou begrijpt. Het onderzoek van Marlies Gillis biedt uitzicht op beter afgestelde gehoorapparaten en inzicht in comapatiënten.
Nieuwe behandelingen voor littekens
Ignace De Decker onderzoekt uiteenlopende manieren om de levenskwaliteit van brandwondenpatiënten te maximaliseren.
Anders, maar even slim?
Ruth Styfhals onderzoekt de hersenen van octopussen. Die dieren hebben een heel grote cognitie, maar ze beschikken over heel andere hersenen dan de onze. Styfhals wil zo de essentie van het brein ontdekken.
De ultieme oplossing voor netvliesaandoeningen
Met een slimme combinatie van laserlicht en kleurstof wil Karen Peynshaert een membraan in het oog doorboren dat nu nagenoeg geen enkel geneesmiddel doorlaat naar het netvlies.