Anke de Sagher
Na haar studies Oosterse Talen & Culturen en Conflict & Development, gooide Anke de Sagher (°1985) het over een heel andere boeg en begon ze aan de wetenschappelijke bachelor Environmental Science. Ze is gefascineerd door wetenschappen, biodiversiteit, ecosystemen, groene stadsinfrastructuur, rewilding en de impact van mens op planeet. Hierover schrijft ze voor Frontaal en haar blog HEADSPIJS. Via haar Instagram-account blijf je op de hoogte van de leukste nieuwtjes in ecologie-land.
Meest behandelde onderwerpen:
De paling en het drama achter de delicatesse
De Europese paling is ernstig bedreigd. Toch is hij nog steeds te vinden op menig menukaart. De contradictie kan niet groter zijn. De wetenschappelijke adviesraad ICES roept onder andere op de palingvisserij aan banden te leggen. Is een visserijverbod het antwoord? Anke de Sagher ging in gesprek met verschillende stakeholders en verzamelde bijna evenveel opinies.
Otters in Vlaanderen: van vogelvrij tot beschermd
Hoewel de otter sinds de jaren ’80 zo goed als uitgestorven was in Vlaanderen, lijkt hij de laatste jaren langzaamaan terug te keren. Toch is er nog veel werk aan de winkel op vlak van waterkwaliteit, visbestanden en habitat. Een blik op verleden en toekomst van dit tot de verbeelding sprekende roofdier.
Doof het licht voor meer dier- en sterplezier
In de kortste dagen van het jaar groeit onze hang naar kunstlicht. Heel gezellig, maar al dat licht heeft nefaste gevolgen voor de biodiversiteit en de astronomie.
Onze bossen smeken om dode dieren
Ze ogen misschien niet zo smakelijk, maar vliegen, maden en aaskevers zijn onontbeerlijk voor een gezond ecosysteem en veerkrachtige natuur. Toch hebben ze nauwelijks iets te bikken in onze sterk opgeruimde bossen. Waar zijn alle kadavers heen?