Anne Adé
Meest behandelde onderwerpen:
Sophie De Schaepdrijver wint Davidsfonds Geschiedenisprijs
Historica Sophie De Schaepdrijver wint dit jaar de Davidsfonds Geschiedenisprijs. Ze werd door een jury van academici, journalisten en vertegenwoordigers geselecteerd voor haar aandacht voor WOI.
Software geeft Anna Boleyn een gezicht
Zo goed als alle afbeeldingen van Anna werden kort na haar onthoofding in 1536 vernietigd. Dankzij gelaatsherkenningssoftware weten we nu misschien terug hoe ze er uit zag.
KU Leuven geeft archeologisch topstuk terug aan Egypte
Het volledig bewaarde skelet is een cruciaal element in de discussie rond de uittocht van de moderne mens uit Afrika.
Mini-musea voor het nageslacht
In de Amerikaanse stad Boston is dinsdag een tijdcapsule uit 1795 opengemaakt. Ook dichter bij huis werden talloze soortgelijke mini-musea weggeborgen voor toekomstige generaties.
Historische figuur in het nieuws: keizer Augustus (63 v. Chr. – 14 n. Chr.)
Dit jaar is het 2000 jaar geleden dat Romes eerste keizer, Augustus, stierf. De verjaardag wordt in Rome en elders herdacht, maar niet alle archeologische sites gelinkt aan de keizer worden met evenveel zorg behandeld.
Historische figuur in het nieuws: Christoffel Plantin (1520-1589)
In 1549 vestigt Christoffel Plantin, geboren nabij het Franse Tours, zich in Antwerpen. Geschoold als leerbewerker/boekbinder opent hij rond 1555 een eigen drukkerij.
Groote Oorlog was niet zinloos
Dat de herdenking van de Groote Oorlog in aantocht is, valt onmogelijk te negeren. Historica Sophie De Schaepdrijver was even in het land ter gelegenheid van de heruitgave van haar standaardwerk over de oorlog. Een prima gelegenheid om onze kijk op WO I uit te diepen.
Historische figuur in het nieuws: Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588 )
Een nieuw historisch werk én een geromantiseerde film schetsen het boeiende leven van de zestiende-eeuwse Kenau Simonsdochter, die de strijd aanging met de Spaanse bezetter tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
De koning en de papegaaiduiker
Papegaaiduikers, leeuweriken en andere zangvogels, everzwijnhoofden... Een 18de-eeuwse Engelse menuverzameling bewijst dat er in de keukens van het Engelse hof al duchtig geëxperimenteerd werd.