Annelies Vansoye
Na haar opleiding tot biotechnoloog besloot Annelies om in haar eentje door Europa te reizen. Die avontuurlijke periode wakkerde haar nieuwsgierigheid nog meer aan, en tegenwoordig zet ze haar kennis in bij VCM vzw, waar ze de mestverwerkingssector ondersteunt en meewerkt aan innovatieve wetenschappelijke projecten. Maar Annelies is meer dan alleen een wetenschapper; ze heeft ook een grote passie voor communicatie en schrijven.
Meest behandelde onderwerpen:
Mestverwerking beschermt het grondwater in Vlaanderen
Vlaanderen kampt al jaren met een mestoverschot als gevolg van intensieve veeteelt in de regio. Mestverwerking speelt een cruciale rol bij het verwijderen van overtollige nutriënten uit mest, waardoor de kwaliteit van het grondwater behouden blijft. Desondanks kopen landbouwers nog steeds kunstmest om te voldoen aan de behoeften van hun gewassen.
Waarom bestaat er nog geen betere preventie tegen Lyme dan lange sokken?
Na een lange boswandeling doen we kort een schietgebedje alvorens we ons controleren op tekenbeten. Eén simpele beet van deze rotbeestjes kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Als dit zo een gevaar vormt, waarom bestaat er dan nog steeds geen betere preventie dan lange sokken dragen?
Biotechnologie en robots in de keuken
Biotechnologische gesprekken vlotten niet tussen wetenschappers, vrienden, en familie. Zoals een “echte" wetenschapper onderzocht ik hiervan de oorzaak. Hierbij stootte ik op een onverwacht probleem.