Anouk Bercht
Meest behandelde onderwerpen:
Straffen werkt belonend voor het brein
Wanneer je immoreel gedrag bestraft, activeren hersengebieden betrokken bij beloningen. Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine speelt een rol bij de behoefte om te straffen.
Man en vrouw hebben ander hersenritme
Het ritme van elektrische signalen van het brein is verschillend bij mannen en vrouwen.
Doet langzaam eten afvallen?
Wie langzaam eet, niet snackt na het avondeten en twee uur voor het naar bed gaan niks meer eet, is dunner dan wie zich daar niet aan houdt, concluderen Japanse wetenschappers.
Band tussen mens en hond gaat duizenden jaren terug
In prehistorische tijden zorgden mensen al voor hun zieke hond, zo blijkt uit promotieonderzoek van de Universiteit Leiden.
Positieve ingesteldheid beschermt tegen dementie
Wie optimistisch aankijkt tegen ouder worden, loopt minder risico op dementie. Vooral dragers van risicogenen zijn hierbij gebaat.
Nieuwe behandeling voor MS: doelgericht en met veel minder bijwerkingen
Er zit een nieuwe behandeling voor multiple sclerose (MS) in de pijplijn: door lichaamseigen cellen te behandelen met vitamine D kalmeert het overactieve afweersysteem. Nathalie Cools (Universiteit Antwerpen) onderzoekt of de medicijnen aanslaan bij de eerste patiënten.
Pil tegen oorlogstrauma
Ratjes die model staan voor militairen na het meemaken van een explosie, zijn minder angstig door gebruik van het medicijn.
Spraaksoftware voorspelt psychose
Computertechnieken die spraak analyseren, kunnen tot twee jaar van te voren met 83 procent accuraatheid voorspellen wie er een psychose krijgt, en wie niet.
Structurele hersenafwijkingen bij epilepsie gevonden
Grote studie naar epilepsie vindt afwijkingen in breinvolume en dikte van de cortex.