Bart Steen
Ik ben een jonge wetenschapper, met een master in ecologie en conservatie. Mijn carrière als auteur is begonnen in de wetenschap, toen ik mijn artikel over invasieve soorten publiceerde. Verder heb ik to nu toe gewerkt aan microplastics, ecosysteemdiensten, gebieden van hoog conservatie belang en meer.
Mijn veelzijdige loopbaan heeft me naar veel landen gebracht. Ik heb gewoond in Nederland, Zuid Afrika, Finland, Zweden, Canada, Italië en Portugal. Daarbij heb ik een veelzijdige kennis van cultuur en politiek opgedaan. Al is me verteld dat wat ik ervan weet soms niet verder reikt dan de bovenste lagen.
Ik heb me ook in mijn vrije tijd ingezet voor het milieu, door campagne to voeren tegen palmolie en tegenover politici gestaan vóór het beslissende debat waarin Nederland besloot om geen palmolie meer in te mengen in fossiele brandstoffen. Ik blijf actief, woon workshops bij en heb recent de pen opgepakt om te bloggen. Ik ben reeds actief op Medium en nu in EOS blogs. Daarnaast heb ik een bloggerpositie binnen de communicatie afdeling van Jongeren Milieu Actief, een zijorganisatie van de Nederlandse actiegroep Milieudefensie.
Naast de natuur heb ik nog een tweede passie: geschiedenis. Zoals Marcus Aurelius schreef, kijk naar het verleden en je kunt de toekomst voorspellen. Daarnaast is het ook als Game of Thrones, met echte feiten.
Bloggen is een manier om gedachtes met de wereld te delen. Zols mijn toon suggereert, ben ik inderdaad van plan om wetenschappelijke onderzoeksresultaten omtrent milieuproblemen te presenteren – maar ook om verhalen te vertellen. Positieve verhalen. Amusante verhalen. Verhalen die een andere kant van de werkelijkheid belichten. Verhalen die je aan het denken zetten.
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe ‘ongewenste gasten’ schade aanbrengen aan natuur en economie
Invasieve exoten zijn een heel uitgebreid onderzocht natuurprobleem. Ze veroorzaken in de EU miljarden euro’s schade per jaar. Maar ze zijn niet bekend genoeg, want mensen introduceren ze nog altijd zelf, zonder het te weten.
Circulaire economie: systeemverandering vs. klimaatverandering
Aanpassingen zijn nodig om klimaatverandering tegen te gaan, maar individuele acties, hoewel bewonderenswaardig, zijn niet genoeg.
Klimaatpsychologie – De “war on climate change” in ons hoofd
Het wetenschappelijke bewijs voor klimaatverandering lijkt onomstotelijk, maar toch geloven veel mensen er niet in en ondernemen nog veel meer mensen bijna geen actie. Waarom niet? Het antwoord ligt in ons eigen hoofd.
Palmolie-ontbossing achter een masker
Eén van de hot topics van vandaag. We horen gemengde dingen over palmolie. Is het verduurzaamd of helemaal niet duurzaam? Is het een economische drijver of een aanzet tot geweld? Is er een alternatief?
De formule voor vrede – lessen uit de Islamitische geschiedenis
Kort na de herleving van de Islam door de profeet Mohammed, veroverden de Islamieten een gigantische landmassa. Maar na de verovering was er eeuwenlang vrede in het Islamitische rijk, ondanks alle religies en etnische minderheden die het omvatte. Wat was de magische formule voor vrede van de vroege Islamitische heersers?