David De Pue
David De Pue studeerde Biochemie en Biotechnologie aan de Universiteit Gent, gevolgd door een studie Milieusanering en Milieubeheer aan dezelfde universiteit. Nadat hij in 2019 zijn doctoraat in de Bio-Ingenieurswetenschappen verdedigde, werkte hij vier jaar als onderzoeker bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Tegenwoordig is hij aan de slag als leraar wetenschappen op het Sint-Lievenscollege in Gent.
Meest behandelde onderwerpen:
Alg met eigen mestfabriekje ontdekt
Een team van onderzoekers van onderzoeksinstellingen in California, Japan en Taiwan haalde de cover van het toptijdschrift Science met hun ontdekking van een alg die zelf stikstof kan fixeren. Met co-auteur Bieke Vanslembrouck was er ook een Vlaamse inbreng in deze primeur. Wat maakt dit werk zo opzienbarend?
‘De klimaatcrisis gaat meer over mensen dan over wat dan ook’
Wetenschappers Moritz Gallei en David De Pue interviewen voor Eos Blogs hun helden. Dit keer spraken ze met Valerie Trouet, een Belgische bio-ingenieur die als hoogleraar is verbonden aan het Laboratory of Tree-Ring Research van de University of Arizona in Tucson. Trouet schreef een boek (Wat bomen ons vertellen) over wat jaarringen ons kunnen leren over de menselijke geschiedenis en het klimaat.
‘Ik probeer oprecht blij te zijn als het regent’
De boodschap van wateronderzoekster Marjolein Vanoppen (UGent) is kristalhelder: we moeten duurzamer omspringen met water.
Vlaanderen stikt in stikstof
Onze planten en dieren kreunen onder de enorme hoeveelheden stikstof in de bodem. Vooral landbouw en verkeer zijn daar de schuldigen van. In navolging van Nederland werkt ook Vlaanderen aan maatregelen. Maar die zetten weinig zoden aan de dijk.
De hoge prijs van gezelligheid
Willen we in Vlaanderen duurzaam verwarmen, dan moeten we niet alleen stoppen met fossiele brandstoffen te verbranden. We moeten ook af van onze houtkachel.
'De mondiale klimaatonderhandelingen zijn beschamend'
We ontmoeten energie-econoom professor emeritus Aviel Verbruggen in het majestueuze Hof van Liere, een zestiende-eeuws herenhuis dat vandaag deel uitmaakt van de Universiteit Antwerpen. Met de problemen van energievoorziening in België en de nood aan een meer ambitieus klimaatbeleid hebben we veel om over te praten.
'Het wonderlijke aan wetenschap is dat het nooit gedaan is'
Jonge wetenschappers Moritz Gallei en David De Pue interviewen hun helden. Dit keer spraken ze met Willy Verstraete over zijn carrière, over microbiële eiwitproductie en over de toekomst van de landbouw en de wereld.
'We zijn allemaal vooringenomen'
We klopten aan bij professor emeritus Marc Van Montagu, één van de meest gerespecteerde wetenschappers aan de Gentse universiteit. Van Montagu’s werk legde de grondslag van moleculaire veredeling van gewassen. Het gesprek reikte veel verder dan GGO’s alleen.