De Mount Everest groeit. Hoe kan dat?

De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, groeit nog steeds. Maar hoe komt dat? Wetenschappers hebben ontdekt dat een rivier hier een grote rol in speelt. Maar hoe meten ze deze groei en moeten klimmers onderweg naar de top nóg langer omhoog klauteren? 

Waarom groeit een berg? 

Bergen lijken stevig en onveranderlijk, maar diep onder de grond gebeurt er van alles. Ook de Mount Everest. Hoe kan dat? Wetenschappers uit China en Engeland hebben ontdekt dat de rivier Arun zich aansloot bij het Kosi-rivierennetwerk. Toen de twee rivieren samen kwamen moesten ze dus erg veel water door laten vloeien. Door de grote hoeveelheid water in de rivier, werd het land naar beneden geschuurd. Dat maakte het aardoppervlak minder zwaar. Door de verandering in zwaarte veert de grond onder de Mount Everest omhoog en groeit de berg. Dit proces heet isostatische terugkaatsing.  

Stel je voor dat je op een trampoline staat en er weer afstapt. De trampoline veert langzaam terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Dit gebeurt ook met de aardkorst. Wanneer land ergens anders zakt, kan de grond erboven omhoogkomen.  

Dit gebeurt heel langzaam, maar elk jaar wordt de berg een paar millimeter hoger. Dat is niet veel, maar op lange tijd maakt het een groot verschil. Hierdoor is de Mount Everest is de voorbije 89.000 jaar ongeveer 15 tot 50 meter hoger geworden. De laatste meting in 2020 liet zien dat de Mount Everest nu 8.848,86 meter hoog is! Dat is net zo hoog als bijna duizend giraffen op elkaar gestapeld. 

Foto door INFINITY ADVENTURE NEPAL via Pexels

Wat betekent dit voor klimmers? 

Voor mensen die de Mount Everest willen beklimmen, betekent dit dat de klim steeds een héél klein beetje langer wordt. Maar die paar millimeters extra maken de tocht niet moeilijker. De echte uitdaging zit in de extreme kou, de harde wind en de ijle lucht op grote hoogte.  

Wat kunnen we hiervan leren? 

De aarde is altijd in beweging, zelfs als wij dat niet kunnen zien. Bergen groeien, maar sommige worden juist weer kleiner door wind en regen. De natuur is altijd druk bezig met het landschap!  

Foto door Hao JIN via Pexels