Dit bizarre zeedier heeft eindelijk een naam

Mensen hebben nog maar vijf procent van de oceaan ontdekt. Dat betekent dat er nog heel veel onbekende dieren rondzwemmen in de diepe zee. Wetenschappers hebben onlangs een nieuw, vreemd dier ontdekt! Het lijkt op een slak, maar het zweeft als een kwal en licht op als een sterrenhemel. Kan jij raden wat het is?  

Een ongewone ontmoeting  

Amerikaanse onderzoekers hebben dit vreemd beestje in het jaar 2000 al ontdekt. Het heeft een grote kap rond zijn hoofd en tentakels die hij kan afschieten. Als dat nog niet bizar genoeg is, begint hij ook blauwgroen op te lichten bij aanraking. Het leek wel een buitenaards wezen. Dat vonden wetenschappers ook, en ze zijn er nooit uit gekomen wat het effectief was... tot nu!  

© MBARI

Een nieuwe zeenaaktslak 

Na 25 jaar zijn de wetenschappers er eindelijk uit, het blijkt een nieuwe soort zeenaaktslak te zijn. Hij is zó anders dan alle andere, dat hij een eigen naam kreeg: Bathydevius caudactylus. In tegenstelling tot de meeste zeenaaktslakken, die op de zeebodem kruipen, zweeft deze soort rond in het diepe water, net als een ruimteschip. De grote kap rond zijn hoofd helpt hem on zich voort te bewegen en prooien te vangen. Om ervoor te zorgen dat hij niet wordt opgegeten, is de zeenaaktslak doorschijnend en bijna onzichtbaar. Loert er toch gevaar? Dan kan hij zijn eigen tentakel losmaken en licht hij op in blauwgroen licht om predatoren af te schrikken. Dit noemen wetenschappers ook bioluminescentie.  

Een zeenaaktslak spotten?  

De kans dat jij zelf de Bathydevius caudactylus gaat tegenkomen is heel klein. Hij leeft namelijk in de middernachtzone van de oceaan, ofwel bathyale zone. Dat is 1000 tot 4000 meter onder het wateroppervlak. Het is daar koud en donker en er kan geen mens overleven door de grote druk. Wij zouden helemaal verpletterd worden! Daarom maken wetenschappers gebruik van coole robots om dieren uit te diepzee te onderzoeken. Gelukkig kunnen wij met duikbril ook al heel veel leuke dieren ontdekken in de zee.  

Het mysterieuze weekdier Bathydevius caudactylus, waargenomen op een diepte van ongeveer 1.550 meter. Hij heeft een brede, peddelachtige staart met verschillende vingerachtige uitsteeksels, dactylen genaamd, die mogelijk helpen bij de verdediging. © 2021 MBARI