Een bioloog uit Amsterdam heeft 30 jaar oude plasticstukjes teruggevonden in het nest van een meerkoet. Die zwarte vogel gebruikt de laatste jaren plastic om zijn nest steviger te maken. Dankzij die ontdekking krijgen we een unieke blik op het verleden van de stad.
Slim bouwmateriaal
De meerkoet is een zwarte vogel die vrijwel in elke gracht in Amsterdam te vinden is. Meerkoeten bouwen hun nesten met takjes en planten op het wateroppervlak. In de stad hebben de vogels ontdekt dat plastic eigenlijk beter bouwmateriaal is. Het is waterdicht, drijft beter, heeft minder parasieten en vergaat niet (wat geen positief nieuws is).

Een verhaal ingenesteld
Omdat plastic nooit vergaat, kon de bioloog elke laag van het nest bestuderen als een soort geschiedenisboek. Hij vond meer dan 600 stukjes plastic van verschillende periodes. Zo vond hij een Mars-verpakking met een aankondiging van het WK van 1994, een verpakking van McDonald’s van 1996 en mondmaskers van de covid-19-pandemie. Het nest bleek een echte tijdcapsule van menselijke vervuiling.

Mens en natuur: voor altijd verbonden
Het onderzoek toont aan hoe sterk de mens en de natuur verbonden zijn. In dit geval hielp het plastic de meerkoeten, maar voor veel dieren is het juist levensgevaarlijk. Ze kunnen erin vast komen te zitten of het per ongeluk opeten. Ruim je afval op, gooi het altijd in de juiste vuilbak en help zo mee aan een schonere wereld.
