Gebarentaal heeft ook dialecten

Mensen die niet kunnen praten gebruiken gebarentaal om te communiceren. In plaats van woorden te zeggen, gebruik je je handen, gezichtsuitdrukkingen en lichaam om te praten. Elke beweging of handvorm heeft een betekenis en er zijn zelfs verschillende talen.  

Verschillende gebarentalen 

Je zou misschien denken dat er maar één gebarentaal is die iedereen gebruikt. Maar net zoals er verschillende gesproken talen zijn, bestaan er ook verschillende gebarentalen. In Vlaanderen gebruiken doven en slechthorenden de Vlaamse Gebarentaal (VGT). In Amerika is er American Sign Language (ASL), in Engeland is er British Sign Language (BSL) en in Japan hebben ze Japanse Gebarentaal. Sommige gebarentalen lijken een beetje op elkaar, maar andere zijn juist heel verschillend. ASL, bijvoorbeeld, gebruikt één hand, terwijl BSL beide handen gebruikt.  

Kun jij al gebaren? 

Misschien gebruik jij zonder het te weten al gebaren. Denk maar aan het opsteken van je duim als iets goed is, of zwaaien naar iemand als je gedag zegt. Maar als je écht gebarentaal wilt leren, kun je beginnen met een paar eenvoudige woorden. Probeer bijvoorbeeld: 

  • Sorry: wrijf met een vuist zachtjes over je borst. 
  • Dankjewel: houd je vingers samen bij je kin en beweeg je hand naar voren. 

Het belang van gebarentaal  

Voor dove mensen is gebarentaal superbelangrijk. Het is hun manier om te praten, verhalen te vertellen en vrienden te maken. Door een paar gebaren te leren, kun jij ook beter communiceren met mensen die doof of slechthorend zijn. Je kan op de site van het Vlaamse Gebarentaalcentrum makkelijk deze belangrijke vaardigheid leren. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt! 

De vraag is beantwoord op https://www.ikhebeenvraag.be/. Heb je nog 1001 vragen? Stel ze zeker op de website.