Hoe spinnen hun web extra sterk maken

Spinnenwebben zijn echte kunstwerken. Maar zo’n web is meer dan een prooienvanger. Onderzoekers hebben ontdekt dat spinnen hun draad uit hun lichaam trekken. Dit zorgt ervoor dat hun webben sterker zijn dan staal en even rekbaar als rubber.  

Hoe maken spinnen hun web?  

Een spinnenweb is niet zomaar gemaakt. Het is intensief werk dat wel een uur kan duren. Het maken van een web heet spinnen. Het web, of spinsel, bestaat uit zijdedraden die uit het achterlijf van de spin komen. Met hun achterpoten trekken ze de draden uit hun lichaam. Die trekbeweging maakt de zijde sterker en zorgt ervoor dat het web langer meegaat. 

Waarom trekken?  

Wanneer de zijdedraad uit het lichaam van de spin komt, is het gemaakt uit veel kleine bolletjes gemaakt van eiwitten. In het begin zijn die eiwitbolletjes nog zacht, maar zodra de spin de draad uittrekt, verbinden die zich met elkaar. De trekbeweging zorgt ervoor dat de eiwitten zich beter rangschikken, waardoor de draad nog sterker wordt. Vergelijk het met een klodder lijm: zolang die nat is, is het slap en breekt het snel. Maar als je het uittrekt en laat drogen, krijg je een stevige, elastische draad (is niet helemaal hetzelfde, maar ter illustratie).  

Waarom is dit zo bijzonder? 

Spinnenzijde is al een van de sterkste natuurlijke materialen die we kennen. Wetenschappers bestuderen spinnen om hun technieken na te maken. Misschien kunnen we ooit supersterke materialen ontwikkelen voor de gezondheidszorg, die geïnspireerd zijn op spinnenwebben. Die kunnen bijvoorbeeld dienen als hechting.