Jouw pony komt oorspronkelijk van Azië: hoe paarden Europa hebben bereikt

Duizenden jaren geleden, in het verre Azië, temde de mens paarden voor het eerst. Daarna verspreidden paarden zich razendsnel over de wereld. Een team van onderzoekers uit Barcelona ontdekte dat dit kwam omdat mensen paarden op een slimme manier fokten, waardoor ze zich veel sneller voortplantten. Zo maakte dit krachtige dier de reis van de uitgestrekte Aziatische steppes helemaal tot aan de manege. 

Het eerste paard 

In het begin hielden mensen de dieren vooral voor melk en vlees, maar al snel beseften ze dat een paard nog veel meer kon. Het werd een trouwe reisgenoot: mensen konden verder en sneller reizen dan ooit. Paarden hielpen ook bij de jacht en werden zelfs ingezet in gevechten. 

De Pontische steppe, de oorsprong van paarden. Beeld: Terpsichores, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Het paard beweegt naar Europa 

Langzaam maar zeker verspreidde de kennis over paarden zich over de wereld. Een team van onderzoekers in Spanje ontdekte dat paarden zich plots veel sneller voortplantten dan normaal.  Het interval tussen generaties werd bijna gehalveerd. 

Vergelijk het met jouw familie: stel dat jouw mama op haar 15e al een kind kreeg, en dat kind op hun 15e ook weer een baby kreeg. Dan zou je oma op haar 60e geen kleinkind hebben, maar al een achterkleinkind. Op die manier groeide de paardenpopulatie razendsnel, en zo bereikte het paard uiteindelijk Europa. 

Het paard vandaag de dag 

Of je nu denkt aan een schattige pony, een Olympisch dressuurpaard of een bliksemsnelle renpaard kampioen, ze stammen allemaal af van paarden die duizenden jaren geleden over de Aziatische steppes galoppeerden.  

Paarden zijn niet alleen sterk en snel, maar ook slim en trouw. Geen wonder dat ze al eeuwenlang onze vrienden zijn.