Japanse onderzoekers hebben een robothand-exoskelet ontwikkeld voor pianisten. Die uitvinding ondersteunt de muzikanten bij het doorbreken van hun fysieke grenzen.
Wat is een exoskelet?
Een exoskelet is een soort robot-harnas dat je over je lichaam of een deel van je lichaam draagt. Het helpt je om bewegingen te maken die je normaal niet kunt, of om ze gemakkelijker uit te voeren.
Plafonds doorbreken
Als je iets nieuws leert, gaat het vaak in het begin heel makkelijk tot je plots niet meer beter kan worden. Dat heet het ‘plafondeffect’. In een onderzoek trainden 118 ervaren pianisten eerst twee weken lang op een muziekstuk, totdat ze er niet meer beter in werden. Daarna droegen ze het exoskelet een half uur op hun rechterhand. Het apparaat bewoog hun vingers in snelle of trage patronen, zonder dat ze zelf iets hoefden te doen. De robothand beweegt de vingers van pianisten sneller dan ze zelf kunnen.
Na de training konden de pianisten sneller spelen met beide handen, zelfs met de hand die niet getraind was. Dit toont aan dat het exoskelet kan helpen om fysieke beperkingen te overwinnen en nieuwe vaardigheden aan te leren.
Toekomst voor pianisten
Die technologie kan niet alleen muzikanten helpen, maar ook mensen in andere beroepen die precieze handbewegingen vereisen, zoals chirurgen. Het toont aan hoe robots ons kunnen ondersteunen bij het verbeteren van onze vaardigheden en het verleggen van onze grenzen.