Rotsen vormen een verborgen huis voor dieren en planten

Rotsen zijn niet zomaar harde, koude stenen. Ze vormen een thuis voor allerlei bijzondere planten en dieren. Wetenschapper Sarane Coen klimt als een echte ninja op de rotsen en onderzoekt die verborgen wereld. 

Rotsen als bijzondere woonplaatsen 

Rotsen lijken misschien levenloos, maar ze zitten vol verrassingen. In hun spleten en gaten groeien zeldzame planten die zich hebben aangepast aan extreme omstandigheden. Het klimaat op een rots kan enorm verschillen van de omgeving eromheen. Zo kan de kant waar de zon volop schijnt droger en warmer zijn dan de andere kanten. Dat verschil noemen we een microklimaat

Een levend laboratorium 

Sarane Coen, een jonge wetenschapper en klimmer, onderzoekt de rotsen in de Ardennen. Ze wil ontdekken welke invloed klimaatverandering heeft en of er onbekende, of exotische, planten groeien. Maar hoe bereikt ze die steile, onbereikbare plekken? Sarane is een ervaren klimmer. Met haar harnas en touw klimt ze omhoog en plaatst ze speciale meetapparatuur op en in de rotsen. Over de jaren heen hoopt ze bijzondere ontdekkingen te doen. 

Wat betekent dit voor jou? 

Als je ooit gaat klimmen of wandelen bij rotsen, bedenk dan dat je een heel speciaal leefgebied betreedt. Hier zijn enkele tips om deze plekken te beschermen: 

Blijf op de paden: zo voorkom je dat je per ongeluk planten vertrapt. 

Raak planten niet aan: sommige zijn heel kwetsbaar en kunnen beschadigd raken. 

Laat geen afval achter: houd de natuur proper voor mens en dier. 

Respecteer de rots  

Rotsen zijn veel meer dan stenen: ze vormen een thuis voor een verborgen wereld vol leven. Door ze te respecteren en te beschermen, help je mee aan het behoud van deze bijzondere natuur. 

Foto's: Kobe Burdack