Zeeschildpadden leggen hun eieren vroeger door de opwarming van de aarde

Onze aarde wordt steeds warmer, en dat merken zeeschildpadden ook. De stranden waar ze hun eieren begraven, worden heter. Om de hitte voor te blijven, leggen ze hun eieren nu eerder in het jaar. Zo krijgen hun baby’s een betere kans om op te groeien en proberen ze hun soort te redden. 

Warm zand, andere baby 

Zeeschildpadden zijn reptielen die hun eieren op het strand leggen. Het bijzondere is dat de temperatuur van het zand bepaalt of er mannetjes of vrouwtjes uitkomen. Warm zand zorgt voor meer vrouwtjes, terwijl kouder zand meer mannetjes oplevert. Omdat de aarde opwarmt, wordt ook het zand steeds warmer. Om te voorkomen dat er te veel vrouwtjes worden geboren, leggen zeeschildpadden op Cyprus hun eieren nu vroeger in het jaar, wanneer het zand nog koeler is. 

De toekomst van de zeeschildpad  

Deze slimme aanpassing helpt de schildpadden voorlopig, maar is het genoeg? Britse onderzoekers ontdekten dat als de aarde blijft opwarmen, er tegen 2100 bijna geen nieuwe dikkopschildpadden meer geboren zullen worden. 

Samen zorgen voor zeeschildpadden 

Zeeschildpadden zijn boeiende dieren die al miljoenen jaren onze oceanen bewonen. Door kleine veranderingen in ons dagelijks leven – zoals minder plastic gebruiken en stranden schoonhouden – kunnen we bijdragen aan hun bescherming. Zo zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan voor toekomstige generaties.