Zondag is het Moederdag. Een extra gelegenheid om iets leuk te doen met je mama - wetenschap bijvoorbeeld. We selecteerden vijf wetenschappelijke projecten waar je samen met je moeder aan kan deelnemen.
Straatpoëzie spotten
Maak samen met je moeder een kleine wandeling te maken in de buurt, en ga onderweg op zoek naar gedichten op bijvoorbeeld een gevel, een muur of de weg. Maak een foto, noteer het adres en stuur die gegevens door naar onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Door gedichten te melden, blijft dit literair erfgoed bewaard voor de toekomst.
Test uit of je bloemen langer in leven houdt met kopermuntjes
Misschien verwen je je moeder zondag met een prachtig boeket. Helaas verwelken bloemen in een vaas snel. Lucht en bacteriën verstoppen het vaatsysteem waardoor de bloem geen water en voedingsstoffen meer kan opnemen via haar steeltje. In de recente geschiedenis werden bepaalde metalen geroemd voor hun bacteriedodende werking. Metalen als zilver, goud en koper verstoren de werking van microbiële enzymen. Jij en je moeder kunnen uittesten of deze bacteriedodende eigenschap ook in het voordeel van jouw prachtige boeket speelt. Hoe dan wel ontdek je hier:
Ga op zoek naar je voormoeders
Stambomen worden traditioneel gemaakt in de vaderlijke lijn. Het project MamaMito van de Leuvense genealoog Maarten Larmuseau wil daar verandering in brengen, en vraagt jouw hulp. Via tips en praktijkvoorbeelden op de website leer je om zelf aan stamboom van de moeder van je moeder haar moeder (enzovoort) te maken. Zo kom je misschien wel de grootmoeder van jouw grootmoeder haar grootmoeder op het spoor. Het resultaat kun je afdrukken in een mooie lay-out en thuis aan de muur hangen of cadeau geven (voor een volgende Moederdag misschien).
Hoe gaat het met de eendenmoeders?
Voor wie regelmatig een wandelingetje maakt in de buurt van een beek of een vijver, kondigt de mama-eend met haar donzige kroost het begin van de lente aan. Viel het je al op dat er steeds minder wilde eenden in onze wateren peddelen? Om biologen te helpen uitzoeken hoe dat komt, kan jij via een Kuikenteller-app het aantal eendekuikens dat je ziet registreren. Door de kuikens gedurende het hele broedseizoen te volgen, krijgen de onderzoekers een beeld van de overleving van de kuikens. Zo help je mee om hun bescherming te verbeteren, zodat de wilde eend nog lang een vaste waarde kan blijven.
Waarom lacht je baby?
Vier je als mama dit jaar je eerste Moederdag? Dan kan je spelletjes met je kind spelen voor de wetenschap. Je probeert verschillende grapjes uit terwijl je de interactie met je kind filmt. Je herhaalt de grapjes enkele keren, zodat het leerproces van je baby duidelijk wordt. Wetenschappers zullen de video vervolgens bestuderen om na te gaan welke rollen jouw engagement en de timing van de grapjes spelen bij het lachen van je kind.
Vraag hulp aan papa
Alle bovenstaande citizen science-projecten (en ook het nog veel grotere aanbod op www.iedereenwetenschapper.be) kan je uiteraard ook samen met je vader uitvoeren. Zo kan mama zondag misschien eens lekker ontspannen!