Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Plannen voor grootste ‘onderwatertelescoop’ ter wereld krijgen vorm
De KM3NeT-detector moet meer inzicht geven in de evolutie van het heelal en in de fundamentele eigenschappen van de moeilijk detecteerbare neutrino’s.
Nieuwe ‘lichtatlas’ van de aarde gepresenteerd
Een interactieve kaart laat zien hoe de nachtelijke duisternis op onze planeet steeds meer wordt teruggedrongen. Lastig voor astronomen, maar heldere nachten hebben ook een negatieve invloed op nachtdieren en hun ecosystemen.
Planetoïde ontploft boven Arizona
De drukgolf van de explosie was voelbaar op de grond en ging gepaard met een lichtflits die tien keer zo helder was als de volle maan.
Rosetta’s komeet bevat bouwstenen van leven
De komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, die al bijna twee jaar gezelschap heeft van de Europese ruimtesonde Rosetta, bevat twee ingrediënten die cruciaal zijn voor levende organismen.
Mini-ruimtesondes moeten nabije ster gaan verkennen
De sondes, van nog geen 30 gram per stuk, moeten worden uitgerust met zeilen van een paar meter groot en worden aangedreven door de ‘lichtdruk’ van een lasersysteem op aarde.
Planeet KELT-4Ab heeft drie ‘zonnen’ aan zijn hemel
Het is pas de vierde keer dat een exoplaneet is ontdekt die drie ‘zonnen’ aan zijn hemel heeft staan.
Bestaat het aardmagnetische veld bij gratie van de maan?
Het aardmagnetische veld, dat ons tegen kosmische (deeltjes)straling beschermt, dankt zijn bestaan mogelijk aan de maan.
Mogelijke aarde-in-wording ontdekt bij jonge ster
Astronomen hebben, met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een nieuwe opname gemaakt van de planeetvormende schijf rond de nabije zonachtige ster TW Hydrae.
Onze zon zou ‘supervlammen’ kunnen produceren
Veel schade richten 'zonnevlammen' doorgaans niet aan, maar volgens een internationaal team van astronomen is de zon tot veel erger in staat.