Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Marswagentje breekt Amerikaans 'afstandsrecord'
Sinds zijn landing op Mars, in januari 2004, heeft het een afstand van 35,76 kilometer afgelegd.
Heldere explosie waargenomen op de maan
Sinds acht jaar letten NASA-astronomen op tekenen van meteorietinslagen op de maan. Dat heeft honderden detecties per jaar opgeleverd. De lichtflitsjes zijn doorgaans niet waarneembaar met het blote oog, maar er zijn uitzonderingen...
'Planetenjager' Kepler verkeert in problemen
Voor de tweede keer deze maand heeft NASA's ruimtetelescoop Kepler zichzelf in de 'spaarstand' gezet. En dat heeft tot gevolg dat de radioverbinding met de aarde steeds onderbroken wordt.
Zware pulsar stelt algemene relativiteitstheorie op de proef
Waarnemingen van een ongewoon zware neutronenster en een witte dwergster komen exact overeen met Einsteins voorspellingen.
Planetoïde-inslag leidde mogelijk toch tot 'vuurstorm'
Een nieuwe analyse van de omstandigheden na de inslag van een tien kilometer grote planetoïde in Mexico, 66 miljoen jaar geleden, wijst erop dat deze werd gevolgd door een wereldwijde vuurstorm.
Aarde heeft soms drie stralingsgordels
Uit onderzoek met de Van Allen-ruimtesondes van NASA blijkt dat onze planeet niet altijd omgeven is door twee stralingsgordels, maar soms door drie.
Russische meteoriet was Apollo-planetoïde
De zware meteoriet die explodeerde boven de Russische stad Tsjeljabinsk behoorde tot een groep aardscheerders waarvan de langgerekte omloopbaan de baan van de aarde kruist.
Naderende planetoïde is wetenschappelijk buitenkansje
Vrijdagnacht scheert planetoïde 2012 DA14 op een afstand van nog geen 28.000 kilometer langs het aardoppervlak. Belangstellenden kunnen de passage live volgen.
Leefbare planeten zijn mogelijk heel dichtbij
Rode dwergsterren produceren grote uitbarstingen, maar hun eventuele planeten kunnen een beschermende atmosfeer hebben en miljarden jaren leefbaar zijn.