Eline Feenstra
Eline Feenstra is wetenschapsjournalist met een achtergrond in Biomedische Wetenschappen en Neurowetenschappen.
Meest behandelde onderwerpen:
Hersenbloeding voorkomen met injecteerbare tandpasta-achtige biomaterialen
Een nieuwe injecteerbare gel biedt een mogelijk alternatief voor de behandeling van aneurysma’s in het hoofd. Een aneurysma is een zwakke plek in een slagader.
Hameren van specht lijkt neurologisch op zingen van zangvogel
Hersenregio’s die instaan voor spraak en vogelzang zijn ook teruggevonden in het spechtenbrein. Die gebieden zijn actief als de vogel met zijn snavel op een boom hamert.
Sensor waarschuwt voor GHB in drankje
Een studententeam van de TU Delft werkt aan een snelle sensor die gebruikt kan worden om GHB te detecteren in drankjes.
Kraakbeen uit het lab
Een op gel gebaseerde kraakbeenvervanger lijkt sterker en duurzamer dan natuurlijk kraakbeen. Het materiaal kan mogelijk een oplossing bieden voor mensen met artrose.
Meer infecties met ‘superbacteriën’ tijdens coronapandemie
Tijdens de coronapandemie nam het aantal infecties met superbacteriën toe in Amerikaanse ziekenhuizen, zo blijkt uit een nieuwe analyse.
Mierenkolonies gedragen zich net als neurale netwerken
Mierenkolonies nemen hun beslissingen op dezelfde wijze als zenuwcellen in een netwerk.
Derde en vierde robotarm voelen aan als een deel van het eigen lichaam
Drie of meer armen hebben klinkt als sciencefiction, maar voor ons lichaam voelt het normaler dan je denkt. Een Japans onderzoeksteam heeft een methode ontwikkeld die de besturing van robotarmen mogelijk maakt, waarbij het lijkt alsof ze echt van jou zijn.
Zes vragen en antwoorden over het apenpokkenvirus
De apenpokken duiken in steeds meer Europese landen op. In België zijn er inmiddels 14 besmette gevallen geconstateerd en in Nederland zijn dit er al 26. En deze getallen lijken toe te nemen. Waar komt dit virus ineens vandaan? En moeten we ons nu zorgen maken? Experts Isabel Brosius en Eugene Bangwen van het Instituut van Tropische Geneeskunde praten je bij.
Draadloos implantaat tegen chronische pijn
Een klein, draadloos implantaatje in bloedvaten – ongeveer zo groot als een rijstkorrel – kan chronische pijn tegengaan en een alternatief worden voor pijnstillers.