
Ellen Debackere
Ellen Debackere (°1989) is doctor in de Geschiedenis aan de UAntwerpen en de VUB. Ze is genomineerd voor de Vlaamse PhD Cup 2017.
Foto: Kevin Faingnaert
Meest behandelde onderwerpen:


Voor Aoua Kéita was de strijd tegen koloniaal onrecht onlosmakelijk verbonden met vrouwenrechten
De vrouwen die een belangrijke rol speelden in het dekolonisatieproces van het Afrikaanse continent zijn amper bekend. Ter ere van Black History Month brengt Eos hen voor het voetlicht. Deze week: Aoua Kéita.


Als geestelijk leider verzette Nehanda Charwe Nyakasikana zich tegen de koloniale overheersing
De vrouwen die een belangrijke rol speelden in het dekolonisatieproces van het Afrikaanse continent zijn amper bekend. Ter ere van Black History Month brengt Eos hen voor het voetlicht. Deze week: Nehanda Charwe Nyakasikana.


Na de dood van haar zoontje streed Andrée Blouin voor onafhankelijkheid en vrouwenrechten
De vrouwen die een belangrijke rol speelden in het dekolonisatieproces van het Afrikaanse continent zijn amper bekend. Ter ere van Black History Month brengt Eos hen voor het voetlicht. Deze week: Andrée Blouin.

De vergeten stemmen in de dekolonisatie
Bij het brede publiek zijn de vrouwen die een belangrijke rol speelden in het dekolonisatieproces van het Afrikaanse continent amper bekend. Ter ere van Black History Month brengt Eos Wetenschap hen voor het voetlicht. Deze week: Jane Vialle.

Naar de wortels van het populisme
Wie het populisme echt wil begrijpen, kan niet om zijn geschiedenis heen. De term kreeg in de loop van de tijd – en afhankelijk van de locatie – een wisselende betekenis.

Markt boven maag
Eén van de grootste debatten binnen de studies naar honger- en voedselcrises vandaag draait om de vraag of de productie dan wel de toegang tot voedsel bepalend is voor het ontstaan van hongersnoden. Recent historisch onderzoek naar de werking van de 14de-eeuwse graanmarkt in Vlaanderen voegt een nieuw perspectief toe aan dat vraagstuk.

‘Niet alleen de reputatie van Boeing staat hier op het spel’
Bijna twee jaar nadat alle Boeing 737 MAX-vliegtuigen wereldwijd aan de grond werden gezet, vertrok deze week weer zo'n toestel met passagiers vanuit Brussels Airport. Boeing heeft sterk geïnvesteerd in de veiligheid van het vliegtuig. Of daarmee ook de reputatie gered is, valt te bezien.

Wie mooi wil zijn, moet naar Colombia
Steeds meer Belgen en Nederlanders ondergaan plastische chirurgie in Colombia. Ingrepen zijn er goedkoper en, volgens de Colombianen zelf, kwaliteitsvoller. Maar het medisch toerisme heeft een schaduwkant.

Migreren naar Antwerpen: sinds lang een heikel thema
Al in de negentiende eeuw wekte Antwerpen wrevel op bij de Belgische overheid. De stad trachtte ook toen al een eigen migratiebeleid te voeren.