Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
De wiskunde achter ebola
Hoe verspreidt een infectieziekte zoals ebola zich in een populatie? Philippe Beutels en Niel Hens maken wiskundige modellen van infectieziekten en helpen op die manier de bevoegde instanties de juiste inschattingen te maken.
Het menselijke gezicht van ebola
In de strijd tegen ebola is het van cruciaal belang dat hulpverleners rekening houden met de socioculturele gewoontes van de plaatselijke bevolking.
Dood aan malariaparasieten én -muggen
Nieuwe medicijncombinatie doodt niet alleen de malariaparasiet, maar ook de malariamug.
Langer gezond leven
Wetenschappers zijn al lang op zoek naar stoffen waarmee we niet alleen langer leven, maar ook langer gezond blijven. Wouter De Haes van de KU Leuven onderzoekt of metformine, wereldwijd het meest gebruikte antidiabetesmedicijn, zo’n stof zou kunnen zijn.
Een drukbezochte plek
In de smalle doorgang tussen de Kluisberg en de Schelde ligt een schat aan historisch materiaal. Archeologen deden er enkele opzienbarende ontdekkingen, die een nieuw licht werpen op de prehistorie.
Hoofdpijn of migraine?
Een op de drie personen die last denkt te hebben van hoofdpijn, kampt in werkelijkheid met migraine.
Stamceldonatie: hoe en waarom
Een behandeling met stamcellen betekent voor sommige patiënten het verschil tussen leven en dood. Maar hoe werkt stamceldonatie eigenlijk? En waarom zijn er zoveel donoren nodig?
Intiem na kanker
Hoe is de levenskwaliteit nog na kanker? Seks bijvoorbeeld is vaak niet meer wat het was en ook vruchtbaarheid deelt in de klappen.
Poep onder de loep
Een bevolkingsonderzoek om dikkedarmtumoren vroegtijdig op te sporen, kan het enorme sterftecijfer drukken. 1,4 miljoen Vlamingen tussen 56 en 74 zullen nu elke twee jaar gescreend worden.