Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Schuddende schedels en slakkenhuizen: waarom we toch nog kunnen horen als we onze oren dichtstoppen
Op jonge leeftijd verloor componist Von Beethoven zijn gehoor. Om toch te kunnen blijven componeren, zocht hij actief naar alternatieven. Hij vond een oplossing: slim gebruikmaken van 'botgeleiding'. Hoe werkt dat juist?
Op elk potje past een robot(je)
Killerrobots op zoek naar werelddominantie, het blijft een populair thema in boeken en films. Gelukkig zijn robots in “de echte wereld” vredelievender: ze verlichten ons werken of redden zelfs ons leven.
Hoe overgewicht op de gezondheidszorg weegt
Overgewicht is niet alleen slecht voor onze gezondheid, het kost de maatschappij ook veel geld. Jaarlijks verliest de Belgische overheid minstens 4,5 miljard euro door de directe en indirecte kosten die gelinkt zijn aan overgewicht en zwaarlijvigheid.
Hoe plagen genen stelen om plantengif te neutraliseren
Sommige insecten en mijten stelen genen van andere organismen om zichzelf immuun te maken voor plantengif. Een inzicht in dit evolutionaire trucje zou een meer duurzame gewasbescherming kunnen opleveren.
Virtuele sport zal gamers niet uit hun stoel krijgen
Kan een virtuele variant van padel of beachvolleybal jongeren aan het sporten krijgen? Vermoedelijk niet, meent sportinnovatie-onderzoekster Charlotte Van Tuyckom (Howest).
Luisteren in de chaos: stuur een hoorapparaat aan met je hersenen
Hoe kan een hoorapparaatgebruiker luistervinken op een familiefeestje? Nieuwe technologie op basis van hersengolven stelt gebruikers in staat te luisteren naar de spreker die ze écht willen horen.
Onze bossen smeken om dode dieren
Ze ogen misschien niet zo smakelijk, maar vliegen, maden en aaskevers zijn onontbeerlijk voor een gezond ecosysteem en veerkrachtige natuur. Toch hebben ze nauwelijks iets te bikken in onze sterk opgeruimde bossen. Waar zijn alle kadavers heen?
Waar of niet waar? ‘De politie noteert de dingen die ze hoort’
Stel, je wordt verhoord als verdachte van een misdrijf. Van dit verhoor stelt de politie een proces-verbaal op dat als belangrijk bewijsstuk aan het dossier wordt toegevoegd. Je gaat ervan uit dat dit document precies weergeeft wat er gezegd werd. Maar is dat wel zo?
Spelen, leren en met familie op uitstap gaan. Ook als je ‘anders’ bent.
Niet elk kind wervelt door het leven. Voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen lijken doodgewone activiteiten vaak aartsmoeilijk. Door die kinderen vroeg te helpen, daalt het risico op bijkomende psychische problemen zoals een depressie of angststoornis op oudere leeftijd.