
Fran Prenen
Fran Prenen behaalde haar doctoraat aan het Rega Institute for Medical Research in Leuven, waar ze de wisselwerking tussen ontstekingsreacties en het metabolisme tijdens malaria onderzocht met als doel nieuwe therapieën te ontwikkelen. Nu is ze postdoctoraal onderzoeker aan Harvard University in Boston, waar ze zich verder focust op immunometabolisme in de context van leververvetting en leverkanker. In haar blogs deelt ze graag inzichten over de werking van het metabolisme in gezondheid en ziekte en de mogelijke therapeutische toepassingen ervan.
Meest behandelde onderwerpen:


Moeten we stressen over onze cortisollevels?
Scroll een paar minuten door Instagram en de kans is groot dat je berichten tegenkomt als: '5 tekenen van een te hoog cortisol', 'Zo verlaag je je stresshormonen' of 'Cortisol vernietigt je gezondheid'. Op sociale media wordt cortisol vaak afgeschilderd als dé ultieme boosdoener: het zou je slaap verpesten, je dik maken en je totaal uitputten. Maar klopt dit wel?


Hoe een simpele badkamerschimmel de wereld kan veranderen
Heb je ooit gedacht dat een simpele schimmel die ook in jouw badkamer voorkomt de wereld kan veranderen? Itaconaat, een stofje dat schimmels al miljoenen jaren aanmaken, speelt vandaag een hoofdrol in duurzame plastics én veelbelovende medicijnen.

Glutamine als sleutel tot malariatherapie?
We hebben allemaal wel eens van aminozuren gehoord, die kleine bouwsteentjes waaruit onze eiwitten bestaan. Een van deze aminozuren blijkt een onverwachte hoofdrol te spelen in de zoektocht naar nieuwe behandelingen voor malaria: glutamine. Wat maakt glutamine zo bijzonder?

Glucose: dubbelzijdig zwaard in de strijd tegen malaria
Malariapatiënten lijden vaak onder een levensbedreigend suikertekort in het bloed. Lang namen wetenschappers aan dat de malariaparasiet hiervoor verantwoordelijk was. Wij toonden aan dat het probleem ligt bij een energieverslindend immuunsysteem. Dat inzicht heeft gevolgen voor de behandeling.