2.000 jaar oude begraafplaats ontdekt in Polen
10 september 2013 door Eos-redactieEen team van archeologen heeft een urne uit de eerste of tweede eeuw van onze jaartelling gevonden.
Een team van archeologen heeft in Polen een urne uit de eerste of tweede eeuw van onze jaartelling ontdekt. De vondst maakt deel uit van een plek waar begrafenisceremonies werden voorbereid, denken de onderzoekers.
De urne heeft een getande decoratie, net als enkele giften uit andere graven van dezelfde site. Volgens Bartłomiej Rogalski, onderzoeker van het Nationaal Museum van Szczecin, is die decoratie typisch voor de zogenaamde Przeworsk-cultuur, een volk dat destijds grote delen van het centrum en zuiden van Polen beheerste.
Sinds 2004 zijn er op de site in Czelin – een dorpje in het noordwesten van Polen – een vijftigtal graven en honderd voorwerpen gevonden. Die voorwerpen zijn volgens Rogalski typerend voor de Lubusz-cultuur, een weinig bestudeerde groep binnen Przeworsk. De meeste overledenen werden gecremeerd. Vlak bij de begraafplaats werden ovens aangetroffen. Archeologen vermoeden dat daar het crematorium lag waar de lichamen werden klaargemaakt.
Sommige van de graven in Czelin behoorden toe aan krijgers en bevatten volledige wapenuitrustingen. Er waren zelfs enkele graven met voorwerpen die uit het Romeinse rijk waren geïmporteerd: juwelen, bronzen potten uit Napels en een Romeins zwaard. Die invoer verliep waarschijnlijk via de Marcomannen, een Germaanse volkstam uit Centraal-Europa en een geduchte vijand van Rome. (eb)