Aderverkalking bestond ook in de prehistorie
13 maart 2013 door Eos-redactieOnderzoek op meer dan honderd mummies toont aan dat ook onze verste voorouders worstelden met aderverkalking.
Ook mummies worstelden met aderverkalking. De oorzaken reiken dus verder dan onze moderne levensstijl.
Atherosclerose of aderverkalking is de grootste doodsoorzaak in de westerse wereld. De verharding en vernauwing van de vaatwanden kan leiden tot hart- en vaatziektes als een hartinfarct of hersenbloeding. Als oorzaak wordt ons westerse leefpatroon genoemd: veel (vet) eten en weinig bewegen. Maar nu onderzoek bij eeuwenoude mummies blootlegt dat ook zij aan aderverkalking leden, lijkt die moderne levensstijl een minder grote rol te spelen. Ouderdom en ontstekingen spelen wellicht ook mee.
Aderverkalking lijkt helaas bij het leven te horen, al blijft het natuurlijk aangeraden om gezond te eten en te bewegen, aangezien dat de aderverkalking enigszins remt. Zo bewijzen studies dat obese kinderen grotere plaques hebben in hun aders.
De onderzoekers legden 137 mummies onder de CT-scan. De menselijke resten waren afkomstig van vier verschillende regio’s en tijdvakken die 4.000 jaar bestrijken: van oude Egyptenaren tot prehistorische Peruviaanse indianen. De culturen verschillen van elkaar in dieet en klimaatomstandigheden maar hebben gemeenschappelijk dat ze geregeld mensen mummificeerden. Bij elke bestudeerde bevolking werd aderverkalking teruggevonden in gemiddeld 34% van de mummies, dat percentage lag hoger bij zij die op een oudere leeftijd stierven. Het internationaal onderzoeksteam, dat de resultaten publiceerde in The Lancet, wil meer onderzoek doen om de invloed van infecties, ontstekingen en genetica te onderzoeken. (tn)