Zijn deze handafdrukken kunst? Wetenschappers vinden van wel. Als ze gelijk hebben, gaat het over de oudste rotskunst die tot nu toe werd gevonden. De makers waren kinderen.
We bevinden ons bij een warmwaterbron op de Tibetaanse hoogvlakte, zo’n tweehonderdduizend jaar geleden. Twee kinderen drukken hun handen en voeten in travertijn, een soort kalksteen vergelijkbaar met de aanslag in je waterkoker. Nu de kalk nog zacht is, kunnen de kinderen het makkelijk indrukken. Straks zal het verharden tot steen en blijven hun handtekeningen voor altijd zichtbaar in de rots.
Tweehonderdduizend jaar later zullen Britse en Chinese wetenschappers de handafdrukken terugvinden, en zich afvragen of het over kunst gaat. Ze besluiten uiteindelijk van wel. In het vakblad Science Bulletin schrijven ze: ‘Hoewel kunst afhankelijk is van de definitie die iemand eraan geeft, stellen we hier vast dat de afdrukken opzettelijk zijn gemaakt en een duidelijke compositie hebben. Ze roepen het beeld op van kinderen die zeer creatief aan het spelen zijn.’
De rotstekening werd gedateerd tussen de 169.000 en 226.000 jaar oud, en is daarmee de oudste bekende rotstekening die tot op heden is ontdekt. Het kunstwerkje bewijst ook dat mensen (of hun directe voorouders) in die tijd al op het Tibetaanse plateau leefden. Dat is best bijzonder als je bedenkt dat de vindplaats zich op een hoogte van meer dan 4.200 meter bevindt. Het was er volgens de onderzoekers meer dan waarschijnlijk extreem koud. Geen wonder dat de kinderen zich in de buurt van een warmwaterbron bevonden.
Bron: Bournemouth University, Verenigd Koninkrijk