Archeologen werken samen met metaaldetectoristen

In het kort

Metaaldetectoristen werden lang gezien als een risico voor het archeologisch erfgoed. Ze zouden schattenjagers zijn.

Een citizen science-project van de Vrije Universiteit Brussel brengt hobby-detectoristen en archeologen samen.

Detectoristen met kennis van de regio kunnen een grote hulp zijn bij het determineren van vondsten.

Voor het eerst in België werken hobby-detectoristen en archeologen officieel samen. Op vondsten.be kunnen amateurs hun ontdekkingen laten determineren door experts.

Het online platform is een initiatief van het Brussels Erfgoedlab en wordt gesteund door de Vrije Universiteit Brussel. Het kadert in een breder citizen science-project dat als doel heeft archeologische vondsten te digitaliseren.

Eos ging op stap in West-Vlaanderen met twee hobby-detectoristen. Ze vinden een scherf aardewerk op een veld, waaruit ze afleiden dat het land al in de zeventiende eeuw werd bemest. Met die informatie kunnen geologen de landbouwintensifiëring van een streek in kaart brengen.

Een digitale inventaris van detectievondsten kan wetenschappelijke informatie over een gebied verrijken. In Engeland leverde een publieke databank al voldoende materiaal op voor 120 doctoraatstudies. Het Vlaamse project wil dezelfde richting uit.

Doe mee

Iedereen die af en toe met een metaaldetector door Vlaanderen struint, kan deelnemen aan het project. Vind je oude voorwerpen in de grond, meld ze dan op het platform Medea. Meer informatie op Iedereen Wetenschapper.